My Online Friends. TQ for following me =)

Friday, April 27, 2012

A Trip To My Agro Hypermarket, MAEPS Serdang

Rasanya ramai yang belum tahu kot, kewujudan tempat ni..
Last weekend saja2 ajak mak, ayah & en.hubby pergi sini.. Maklumlah, sejak kerja dalam bidang pertanian ni, kenalah support sikit produk-produk IAT (industri asas tani) malaysia kan..lagipun IAT ni kebanyakannya PKS Bumiputera, jadi kita kenalah bantu.

Mula-mula ingatkan tak banyak barang dalam ni..Haha..dah namanya pun HYPERMARKET kan, haruslah banyak barangnya.. Price pun agak ok lah bagi su.. Lain kali nak datang lagi.. :)

So, enjoy piccas je lah yer..












aulia'seronok main lari2..run to mommy..

run to baba pulak..


run to maktok pulak.. ;p

mak shopping penuh 1 troli


Thursday, April 19, 2012

Kursus Pengurusan Laktasi 20 jam

Dah lama berangan-angan nak sertai kursus ini.. Nak belajar lebih mendalam mengenai pengurusan laktasi..
Alhamdulillah, hari ni peluang tu datang.. Masih belum dapat memastikan kehadiran, tapi su akan cuba juga agar dapat sertai kursus ini..

Sedikit info, kursus ini adalah anjuran Jab. Kesihatan W.P Kuala Lumpur. Sebenarnya kursus ini untuk kakitangan kesihatan, tapi ia turut ditawarkan kepada individu yang berminat.. Bayaran RM450 merangkumi handouts, sijil penyertaan, pengangkutan (untuk modul praktikal) dan makan minum..Kursus akan diadakan di jabatan Kesihatan KL, pada 4, 5, 11 & 12 Mei 2012. (3 hari setengah)

Kalau ada yang berminat nak join, bolehlah bagitahu su yer.. mana tahu, boleh kita car pool sama-sama.. :)


UPDATE: ATURCARA KURSUS




ATURCARA KURSUS PENYUSUAN SUSU IBU 20 JAM
PERINGKAT WP KUALA LUMPUR & PUTRAJAYA
4, 5, 11 & 12 MEI 2012

HARI PERTAMA: 4 MEI 2012 (JUMAAT)
TEMPAT: BILIK SEMINAR PEMAKANAN, JKWPKL&P
MASA
PROGRAM/AKTIVITI
7.30-8.00 AM
Pendaftaran peserta
8.00-8.30 AM
Pre-Test
8.30-8.45 AM
Ucapan aluan oleh Ketua Penolong Pengarah (Pemakanan), JKWPKL
8.45-9.15 AM
Sesi 1: BFHI: A PART OF THE GLOBAL STRATEGY
[30 minit]
Penceramah: Pn. Nur Dayana Shaari, Penolong Pengarah (Pemakanan), JKWPKL&P
9.15-10.15 AM
Sesi 2: COMMUNICATION SKILLS
[60 minit]
Penceramah: Matr. Zuraida Mustafa, Kaunselor Laktasi, Pusat Laktasi Kebangsaan
10.15-10.45 AM
Minum Pagi
10.45-12.45 PM
Sesi 3: PROMOTING BREASTFEEDING DURING PREGNANCY- STEP 3
[120 minit]
Penceramah: Pn. Nor Azah Ahmad, Ketua Penolong Pengarah (Pemakanan), JKWPKL&P
12.45-1.45 PM
Solat / Makan Tengahari
1.45-2.35 PM
Sesi 4: PROTECTING BREASTFEEDING
  [50 minit]
Penceramah: Pn. Nurul Zaiza Zainuddin, Penolong Pengarah (Pemakanan), JKWPKL&P
2.35-3.50 PM
Sesi 5: BIRTH PRACTICES AND BREASTFEEDING- STEP 4
[75 minit]
Penceramah: Dr. Noor Haliza Yussoff, Pakar Perunding Kanan O&G, HKL
3.50-4.30 PM
Sesi 6: HOW MILK GETS FROM BREAST TO BABY
[40 minit]
Penceramah: Dr. Noor Haliza Yussoff, Pakar Perunding Kanan O&G, HKL
4.30 PM
Minum petang & Bersurai

HARI KEDUA: 5 MEI 2012 (SABTU)
TEMPAT: BILIK SEMINAR PEMAKANAN, JKWPKL&P
MASA
PROGRAM/AKTIVITI
8.30-9.10 AM
Sesi 9: MILK SUPPLY 
[40 minit]
Penceramah: Matr. Zuraida Mustafa, Kaunselor Laktasi, Pusat Laktasi Kebangsaan
9.10-10.10 AM
Sesi 12: BREAST AND NIPPLE CONCERNS   
[60 minit]
Penceramah: Matr. Zuraida Mustafa, Kaunselor Laktasi, Pusat Laktasi Kebangsaan
10.10-10.40 AM
Minum Pagi
10.40-11.40 AM
Sesi 11: IF BABY CANNOT FEED AT THE BREAST- STEP 5 
[60 minit]
Penceramah: Pn. Nur Dayana Shaari, Penolong Pengarah (Pemakanan), JKWPKL&P
11.40-12.55 PM
Sesi 14: ON GOING SUPPORT FOR MOTHER- STEP 10
[75 minit]
Penceramah: Pn. Nur Dayana Shaari, Penolong Pengarah (Pemakanan), JKWPKL&P
12.55-1.55 PM
Solat / Makan Tengahari
1.55-2.20 PM
Sesi 13: MATERNAL HEALTH CONCERNS (Part 1)
[25 minit]
Penceramah: Pn. Nor Azah Ahmad, Ketua Penolong Pengarah (Pemakanan), JKWPKL&P
2.20-3.20 PM
Sesi 10: INFANTS WITH SPECIAL NEEDS
[60 minit]
Penceramah: Dr. Nazatulshiha Bachtiar, Pensyarah Jab. Fisiologi, Fakulti Perubatan UM
3.20-3.55 PM
 Sesi 13: MATERNAL HEALTH CONCERNS (Part 2)
 [35 minit]
Penceramah: Dr. Nazatulshiha Bachtiar, Pensyarah Jab. Fisiologi, Fakulti Perubatan UM
3.55 PM
Minum petang & Bersurai
                                               
                                   


HARI KETIGA: 11 MEI 2012 (JUMAAT)
TEMPAT: BILIK SEMINAR PEMAKANAN, JKWPKL&P  DAN HOSPITAL KUALA LUMPUR
MASA
PROGRAM/AKTIVITI
8.30-10.00 AM
Sesi 7: HELPING WITH A BREASTFEED- STEP 5
[90 minit]
Penceramah: Pn. Noor Lita Samion, Kaunselor Laktasi, Pusat Laktasi Kebangsaan
10.00-11.00 AM
Sesi 8: PRACTICES THAT ASSIST BREASTFEEDING– STEPS 6,7,8 & 9
[60 minit]
Penceramah: Pn. Noor Lita Samion, Kaunselor Laktasi, Pusat Laktasi Kebangsaan
11.00-11.15 AM
Taklimat sesi praktikal
11.15-11.30 AM
Minum Pagi dan Bertolak ke HKL
11.30-1.30 PM
Clinical Practice 1: OBSERVING & ASSISTING BREASTFEEDING
 [120 minit]
Fasilitator: Sr. Ros Samat, Sr. Norhayati, Sr. Junaidah Abdul Majid, JKWPKL
1.30-2.30 PM
Solat / Makan Tengahari
2.30-3.30 PM
Clinical Practice 2: DISCUSSING BREASTFEEDING WITH PREGNANT WOMEN
[60 minit]
Fasilitator: Sr. Ros Samat, Sr. Norhayati, Sr. Junaidah Abdul Majid, JKWPKL
 3.30-5.00 PM
Clinical Practice 3: OBSERVING HAND EXPRESSION & CUP FEEDING
[90 minit]
Fasilitator: Sr. Ros Samat, Sr. Norhayati, Sr. Junaidah Abdul Majid, JKWPKL
5.00 PM
Minum petang & Bersurai


HARI KEEMPAT: 12 MEI 2012 (SABTU)
 TEMPAT: BILIK SEMINAR PEMAKANAN, JKWPKL&P
MASA
PROGRAM/AKTIVITI
8.00-8.30 AM
Minum Pagi
8.30-9.30 AM
Sesi 15: MAKING YOUR HOSPITAL BABY FRIENDLY & KUALA LUMPUR BABY FRIENDLY CLINIC INITIATIVE
 [60 minit]
Penceramah: Pn. Siti Mariam bt. Ali, Penolong Pengarah Kanan (Pemakanan), Pusat Laktasi Kebangsaan
9.30-10.15 AM
Sesi 16: HIV & BREASTFEEDING
 [45 minit]
Penceramah: Dr. Zuraidah Abdul Latif, Ketua Jab. Pediatrik, Hospital Ampang
10.15-10.45 AM
Post-Test
 10.45-11.45 AM
Majlis Penutup & Penyampaian Sijil
11.45 AM
Makan Tengahari & Bersurai










Wednesday, April 18, 2012

Bantuan & Doa Buat Adik Irfan Qadri

Irfan Qadri yang mengalami masalah usus sempit serta jantung, di Hospital Sultanah Bahiyah, ALor Setar

Sedih kan, tengok gambar baby kat atas ni..usianya baru sebulan..sejak lahir, dia belum pernah merasa air susu ibunya sendiri lantaran masalah usus sempit serta masalah jantung yang dihadapi.. Sedikit kisahnya di akhbar kosmo:


"Sepasang suami isteri kini buntu apabila tidak berupaya menanggung kos rawatan bayi lelaki mereka yang menderita penyakit berkaitan jantung sejak lahir kira-kira sebulan lalu.
Rashidah Mohamad Saad, 24, memberitahu, dia dan suaminya, Shahrul Azhar Abdul Rahim, 27, perlu menyediakan RM50,000 bagi menampung perbelanjaan merawat bayi lelaki mereka, Irfan Qadri.
Bayi itu yang kini dirawat di Unit Rawatan Rapi Neonatal Hospital Sultanah Bahiyah (HSB) di sini disahkan hanya mempunyai satu injap jantung berbanding empat pada kanak-kanak normal selain masalah jantung berlubang.
Saluran usus bayi berusia sebulan itu juga sempit dan telah menjalani dua pembedahan bagi merawat masalah itu di HSB yang dibiayai oleh tabung hospital tersebut."


Pembaca sekalian, su mohon agar bantulah keluarga ini.. Sekiranya ada sedikit lebihan pada bulan ini, sumbangkanlah buat adik Irfan. Moga ia mampu meringankan bebanan kedua ibu-bapanya. Andai tidak mampu, hulurkanlah doa seikhlas hati, moga Irfan sembuh & dapat menjalani kehidupan normal seperti anak-anak lain..

Sebarang sumbangan dalam bentuk tunai boleh dimasukkan ke akaun Rashidah bt Mohamad Saad, 152031428612 (maybank).

Terima kasih atas sumbangan dan doa kalian..

Related Posts with Thumbnails