My Online Friends. TQ for following me =)

Tuesday, November 22, 2011

Tragedi sewaktu Perlawanan Akhir Bola Sepak Sukan SEA 2011

BeritaJakarta.com


Tengok kat link di atas. 2 orang penyokong Garuda Muda meninggal dunia, enam orang dikejarkan ke hospital & ramai lagi yang tercedera akibat sikap fanatik penyokong Indonesia.

Inilah salah satu hikmah sikap bersederhana yang dituntut oleh Islam. Jangan terlalu berlebih-lebihan walaupun konon-kononya itu sebagai tanda patriotik kita.

Alhamdulillah, pasukan Harimau Muda dan Garuda Muda sendiri bermain dengan baik. Malah penguasaan bola pun lebih dikuasai oleh pemain Garuda Muda. Cuma rezeki berpihak kepada pasukan Harimau Muda, berkat doa seluruh rakyat Malaysia.

Doa su sepanjang menyaksikan bola semalam : Ya Allah, berikanlah kemenangan kepada pasukan Malaysia. Tunjukkanlah balasanMu kepada mereka yang bukan saja tidak menghormati, malah menghina tetamu."

Alhamdulillah, Malaysia menang. Setelah pelbagai kenangan pahit sepanjang sukan SEA 2011, kemenangan ini pastinya berjaya mengubat segala kepahitan & sakit hati yang terpendam. - Lagu Negaraku yang tidak dihormati (malah dihina), Jalur Gemilang yang tidak betul, provokasi penonton yang melampau, penganjur yang tidak mesra media (media Malaysia terutamanya) dan entah apa lagi yang terjadi sepanjang sukan SEA 2011 kali ni.



Semoga kita semua mengambil iktibar daripada apa yang terjadi.


2 comments:

eT said...

betui sgt tu...setuju..bersehana adalah yg terbaik...

A.I.N said...

kaye diorg su, dpt RM30k setiap player, masyuk!!!

Related Posts with Thumbnails