My Online Friends. TQ for following me =)

Wednesday, November 30, 2011

Kerja Adalah Norma Hidup, tapi Anak Adalah Tanggungjawab..

Hari ini saya selamat berkonvo..tapi bukan di IPT pun.. di Institut tadbiran Awam negara (INTAN) je..hihiii..Alhamdulillah, dengan rasminya su dah berjaya menghabiskan Diploma Pengurusan Awam INTAN dengan kepujian..

Alkisahnya, su konvo lambat. Sepatutnya su join DPA 1/2009, tapi kerana mengandung, maka su terpaksa diarahkan untuk tangguh kursus. Kemudian, su dipanggil untuk menghadiri DPA 1/2010 pada bulan Mac. Masa tu su masih cuti bersalin, belum pun cukup 40 hari. Memang langsung tak terfikir nak tinggalkan Aulia' masa tu.. Jadi, sekali lagi su terpaksa tangguh kursus.

Baru2 ni, masa raptai konvo, seorang lelaki daripada DPA 1/2009 bertanya, mengapa su tak pergi DPA 1/2010. Katanya, 40 hari tu dah ok lah..dah boleh pergi dah.. Hihi.. su katakan pada dia " xpelah, DPA bila-bila pun boleh buat. Tapi anak nak besar sekali tu jer.. Kalau terlepas, dah tak dapat dah.." dan yang menggembirakan su, kawan tu puji tindakan su. =) . Katanya, kalau isteri dia pun berfikiran seperti su, dia akan setuju. Sebab" kerja ini adalah norm(norma hidup), tapi anak adalah tanggungjawab."

Alhamdulillah, su tak pernah merasa kesal kerana tidak menghadiri DPA lebih awal. Sekurang2nya, dengan keputusan ini, su berjaya menyusukan Aulia' secara ekslusif selama 6 bulan, dan meneruskan penyusuan sepenuhnya sehingga aulia hampir satu tahun 6 bulan.

Banyak hikmahnya bila mana Allah menentukan su tidak dapat menghabiskan DPA 1/2009, tidak dapat menghadiri DPA 1/2010, dan sebaliknya berjaya menghabiskan DPA 2/2010. Syukur ya Allah, segala-galanya berlaku atas ketentuanMu. Segala-galanya berjalan mengikut aturanMu. Alhamdulillah..

Thursday, November 24, 2011

Bergaul dengan kanak-kanak cara Rasulullah

Bukan mudah menjadi ibu bapa dalam dunia yang serba mencabar sekarang ini. Tapi su bersyukur & berterima kasih dengan teknologi yang ada, semakin mudah bagi kita untuk mempelajari "parenting skill" yang perlu. Kali ni su kongsikan video yang amat menarik & bermanfaat terutamanya buat ibu bapa. Luangkan masa anda untuk menonton, kerana ia amat berbaloi. =)

Sedikit tips: tumpukan pada point2 di minit 2:56,:14 dan 4:44. Kemudian, hafal & fahamkan doa yang diajar di minit 5:03.

Tuesday, November 22, 2011

Tragedi sewaktu Perlawanan Akhir Bola Sepak Sukan SEA 2011

BeritaJakarta.com


Tengok kat link di atas. 2 orang penyokong Garuda Muda meninggal dunia, enam orang dikejarkan ke hospital & ramai lagi yang tercedera akibat sikap fanatik penyokong Indonesia.

Inilah salah satu hikmah sikap bersederhana yang dituntut oleh Islam. Jangan terlalu berlebih-lebihan walaupun konon-kononya itu sebagai tanda patriotik kita.

Alhamdulillah, pasukan Harimau Muda dan Garuda Muda sendiri bermain dengan baik. Malah penguasaan bola pun lebih dikuasai oleh pemain Garuda Muda. Cuma rezeki berpihak kepada pasukan Harimau Muda, berkat doa seluruh rakyat Malaysia.

Doa su sepanjang menyaksikan bola semalam : Ya Allah, berikanlah kemenangan kepada pasukan Malaysia. Tunjukkanlah balasanMu kepada mereka yang bukan saja tidak menghormati, malah menghina tetamu."

Alhamdulillah, Malaysia menang. Setelah pelbagai kenangan pahit sepanjang sukan SEA 2011, kemenangan ini pastinya berjaya mengubat segala kepahitan & sakit hati yang terpendam. - Lagu Negaraku yang tidak dihormati (malah dihina), Jalur Gemilang yang tidak betul, provokasi penonton yang melampau, penganjur yang tidak mesra media (media Malaysia terutamanya) dan entah apa lagi yang terjadi sepanjang sukan SEA 2011 kali ni.



Semoga kita semua mengambil iktibar daripada apa yang terjadi.


Monday, November 14, 2011

Kolam Renang Kanak-kanak kat Presint 9, Putrajaya

Alkisahnya Sabtu lepas (12/11/2011) kami sekeluarga pergi ke Dewan Komuniti Presint 9. Setelah seharian dok kat rumah, cadangnya nak bawak aulia' main-main kat playground berhampiran dewan tu (actually masih dalam kawasan yang sama pun). Maka, selepas Asar kami sekeluarga pun terus saja keluar. Langsung tak teringat nak bawa baju & diaper spare untuk aulia' pun. hihiii..

Aulia' ni takut air. Memang menjerit, menangis tak nak masuk air. Setakat mandi dalam baby tub tu ok lah..masuk pool memang dia tak nak. Tapi pada hari kejadian tu, tiba-tiba dia sendiri yang tarik tangan kami sambil tunjuk-tunjuk kat swimming pool sebelah playground tu..Aik.. dah berani ke anak aku ni?ki kiii..

nampak x? playground tu sebelah je dengan swimming pool ni..
Maka bermula dengan duduk rendam2 kaki je, akhirnya masa nak balik tu aulia' dah basah lenjun. Kesian dia..dah lah x de baju spare.(biasa su tinggalkan sepasang baju dia dalam kereta, tapi hari tu beg dia dah dibawa masuk dalam rumah la pulak..huhuuu).

Gambar dari jauh. Aulia' & baba sedang menuju ke arah air pancut.hihii..masa ni kering lagi.seluar je basah sikit
hi hii..geramnya dengan air ni baba...

Wooo!

yang mcm khemah putih kat depan tu lah foodcourt presint 9. 

tengok..ramai kan, orang kat sini?

tiap weekend memang ramai mak bapak bawak anak-anak datang sini..

Hihi..so pas ni kena selalu bawak aulia' main pool untuk develop water confidence.. Ada rezeki, boleh antar aulia' belajar berenang.. =)

Sekian..


Wednesday, November 9, 2011

Bagaimana Untuk Menghasilkan Susu Yang Lebih Berlemak

Su ada terbaca beberapa komplen / luahan hati ibu-ibu yang mengatakan susu mereka kelihatan cair. Ada yang menyarankan pengambilan vitamin untuk memekatkan susu. Ada yang kata kalau tak makan dan hanya minum air je, susu akan cair.

Tapi itu semua auta je.. Yang sebenarnya, hasil kajian mendapati pemakanan si ibu hanya ada sedikit pengaruh terhadap kualiti susu yang dihasilkan. Testimoni yang mengatakan susu mereka kelihatan "pekat" dengan pengambilan vitamin sebenarnya tidak tepat. Perubahan warna pada susu adalah disebabkan oleh pengambilan vitamin B, yang menyebabkan susu kelihatan kekuningan. Begiu juga sesetengah sayuran akan menyebabkan susu kelihatan agak kehijauan. Tetapi itu tidak bermakna susu itu lebih berkualiti.

Sedikit petikan daripada Dr. Nadrah Ariffin (IBCLC).  " Kajian juga membuktikan bahawa kualiti susu ibu yg tidak berbeza dgn ibu yg di negara maju, negara membangun, dan negara mundur dan miskin, maknanya antara ibu terlebih makan, makan ikut suka hati, atau memang tak cukup makan. Atas dasar ini jugalah terhasilnya Carta Pertumbuhan Kanak2 WHO (WHO growth chart) yg membuktikan anak2 yg disusui susu ibu dari pelbagai benua menghasilkan carta perkembangan yg sama, tidak ada beza."

So, macam mana nak hasilkan susu yang lebih berlemak (lebih pekat)?. Jawapannya ialah, anda perlu kerap mengosongkan payudara!! Ye, makin kerap payudara dikosongkan (menyusukan bayi/perah/pam), maka makin pekat susu yang terhasil. Ini kerana payudara yang lebih "kosong" menghasilkan lebih banyak lemak berbanding payudara yang telah "penuh" (bengkak). Boleh refer rajah yang su ambil dari website kellymom.com di link ini : 

What affects the amount of fat or calories in mom's milk?


*FULL
Breast
 = LOWER
Fat
Content
&SLOWER
Milk
Production
*EMPTY
Breast
 = HIGHER
Fat
Content
&FASTER
Milk
Production

Ok, sekian sahaja perkongsian untuk kali ini.. Semoga bermanfaat!


Entry Suka Suki

Dah lama sangat tak berblog. Aktiviti blog-walking pun dah jarang buat sekarang ni.. Dok sibuk kerja & bagi free consultation (chewahhhh) kat ibu-ibu di Kumpulan Ibu Menyusu (Group facebook). Kadang-kadang malas jugak nak jawab soalan-soalan yang sama berulang kali, tapi bila tak ada orang yang jawab, rasa kesian pulak kat ibu yang bertanya tu.. Tak pelah..harap2 penglibatan su kat situ ada jugak memberi manfaat kepada orang lain & diri su sendiri.


Baru-baru ni su ada kongsikan satu kenyataan di facebook su. Bunyinya begini : 


Ada orang yang tahu, tapi berdiam diri kerana tidak mahu dikata menongkah arus. Ada pula yang lebih berani, yang lebih bertanggungjawab, sanggup mengambil risiko semata-mata untuk memberi tahu. Mungkin ada yang akan membenci, mungkin ada yang akan terasa hati, tapi bukankah kebenaran itu perlu dinyatakan?~~itulah beza orang yang mencari ilmu hanya utk diri sendiri dengan orang yang mencari ilmu untuk kepentingan sejagat~~.


Mungkin ada yang tak faham motif su. Sebenarnya, su tujukan kata-kata tu kepada semua yang terlibat dalam penyusuan susu ibu. Tak kiralah sebagai ibu, atau peer councelor, mahupun kaunselor laktasi. Ini adalah lanjutan daripada entry oleh Dr. Nadrah Arifin di facebook beliau berkenaan keperluan supplemen kepada ibu menyusu. Kenyataan Dr. Nadrah ni pun dah banyak dikongsikan di blog2 mahupun forum2. Sesiapa yang nak membaca, boleh tengok di link di bawah ini. Bacalah, sangat bermanfaat untuk kita semua.



Semoga Allah membuka hati kita semua untuk menerima kebenaran & untuk menyebarkan kebenaran seperti yang dilakukan oleh Dr. Nadrah Ariffin.
Related Posts with Thumbnails