My Online Friends. TQ for following me =)

Wednesday, October 19, 2011

Kenapa semua orang abaikan budak yang kena langgar tu???

Sejak pertama kali tengok berita budak kena langgar 2x dan dibiarkan oleh orang yang lalu lalang, memang hati su ni tertanya-tanya sangat, kenapa semua orang buat tak tau je kat budak tu.. Su memang sangat-sangat tak boleh terima apa yang diorang buat. Su rasa tak logik sebagai manusia, diorang langsung tak terdetik untuk tolong budak tu..

Then semalam, masa sembang2 dengan kawan kat ofis ni yang berbangsa Cina, dia pun bagitahu lah kat kitorang yang kat China memang macam tu. Sebab kalau diorang tolong, diorang pulak yang akan dipersalahkan. Tapi sayangnya masa sembang2 tu agak terhad.Jadi su tak tahu apa kisah sebenarnya.

Maka hari ni su terjumpalah 2 link ini yang bagi su, jelas menerangkan kenapa 18 orang yang lalu tu sanggup buat tak tahu je kat budak kecik tu. sedih sangat-sangat..Budak tu lebih kurang baya Aulia' je..

Tapi, pandangan su sendiri, kesalahan utama adalah pada ibu bapa budak tu. Diorang cuai. Biarkan anak sekecil tu merewang sorang-sorang. kalau su, su memang takkan lepaskan tangan aulia'. Dia budak kecik, tak faham lagi erti bahaya.

Lepas baca apa yg tertulis kat 2 website tu, cuma satu je yang terlintas di hati & fikiran su. Mudah-mudahan budaya/amalan macam ni takkan berlaku di Malaysia. Moga kita terus menjadi warganegara yang saling membantu dan yang paling penting, semoga kita terus menghayati ajaran Islam supaya saling mengasihi dan menyayangi antara satu sama lain.

Mmm..ini adalah link2 berkaitan:

-kejadian sebenar kat sini
-komen orang2 China sendiri kat sini.

Sedikit komen2 dari website tu yang su nak copy paste kat sini:

-With regards to this incident, we first cannot blame the driver, who makes a living with his physical labor. We cannot close our eyes and demand that he bear too much responsibility, as he didn’t mean to hit someone either, and it was definitely very difficult to have noticed [the child], and afterward he was conflicted too, only he was afraid of bearing the burden of compensation and that’s why he chose to run away. I can sympathize with him. After all, running away means still having a life to live while not running might mean his life is completely ruined. Though running away means his conscience is to be condemned, how important is one’s conscience for the rabble where simply getting enough to eat is already a major accomplishment? Not betraying one’s conscience in reality is a kind of spiritual luxury.
The people who passed by are also not worthy of being blamed. To conclude that they are cold-blooded for turning a blind eye is a bit arbitrary. If it were a small cat or a small dog struggling on the ground, I think they would definitely give their attention, even kneel down to investigate the injuries, maybe even carrying them home to nurse them back to health. But when it is a child, everyone pretends they don’t see, it is always like this, almost without exception. This is not about whether or not a person is cold-blooded or not cold-blooded, but it is definitely about there being a very serious problem in society. These days, it is better to be less involved than more involved. Getting involved may very well mean getting majorly screwed. There are really too many of these kind of precedents, and everyone has silently evolved from these observations. No one is more qualified than anyone else to criticize.

The China Daily reported incidents in January in which elderly men who fell in the street were left alone because people did not want to get involved.
It cited an earlier case in which a man, Peng Yu, who helped an injured elderly lady to hospital was then found by a court to be liable for some of her medical costs.

Friday, October 14, 2011

Dagang Susu Ibu di Internet??



Siapa yang mengucap panjang bila baca ayat yang sedikit tu? Haruslah memang ramai kan? Kalau tengok komen pembaca kat gambar yang diambil daripda facebook berita harian, macam2 komen ada..Ada yang kata dunia akhir zaman, manusia sanggup buat apa saja demi duit. Hmmm...


Untuk makluman semua, laman facebook Human Milk for Human Baby - Malaysia  tidak menjual susu ibu. Su ambil kenyataan di laman ini 

HM4HB - Malaysia is saddened to learn about an article written about us today in Berita Harian which was not researched thoroughly. 

HM4HB TIDAK MEMPERDAGANGKAN SUSU IBU.

Itu adalah bercanggah sama sekali dengan prinsip kami dan Hukum Penyusuan Islam. Ibu-ibu di sini mempunyai susu badan berlebihan maka daripada melihat susu berharga itu dibuang, kami berusaha mencari anak susuan. Kami sangat kesal dengan penerbitan artikel ini."

Wartawan yang menulis artikel ini terang-terangan merujuk kepada laman HM4HB, tapi mereka langsung tidak mengambil inisiatif untuk menebual admin page tersebut. Yang lebih memalukan, jelas menampakkan keMALASAN wartawan tersebut bilamana terma EBM diertikan sebagai EXTRA BREAST MILK!!! sedangkan ia adalah singkatan untuk EXPRESSED Breast Milk (susu ibu yang telah diperah). Sangat sengal ok, wartawan ni!!!

Su memang marah, sebab su pun seorang ibu susuan. Su marah, sebab artikel ini boleh menimbulkan kekeliruan kepada masyarakat kita. Su harap, sesiapa yang ingin tahu lebih lanjut, silalah pergi kt laman facebook tersebut & teliti dahulu segala maklumat di situ sebelum anda membuat kesimpulan.

BERITA HARIAN, ANDA PATUT MERASA MALU DI ATAS KEJADIAN INI & MEMOHON MAAF ATAS KESILAPAN YANG DIBUAT!!


Thursday, October 6, 2011

Komen Artis pasal hudud


Tengok kat facebook seorang rakan hari ni... Adoiii laa...dah xdak orang lain ka wartawan ni nak pi tanya pasal hudud? Sedih...

Paling "bijak pandai" jawapan Enot.. Enot, hukum Allah ni sesuai pada bila-bila masa dan ketika. Risau pulak membaca komen dia tu.. Dia sedar ke tak yang dia dah melekehkan hukum Allah??

Moh tengok reaksi artis kita yang saya selalu follow di facebook :

Nak minta para rakan artis untuk tidak komen perkara yang kita TIADA ilmu seperti Hukum Hudud. Para wartawan juga tidak seharusnya menyoal.- Wardina Safiyyah

Moral of de story : tanyalah hanya pada yang AHLI kalau nak dapatkan jawapan yang bernas.

Wednesday, October 5, 2011

Untuk Ibu-ibu yang baru melahirkan

Hmm..sebenarnya su agak kecewa dengan pemikiran segelintir ibu-ibu yang sering merasa tak yakin dengan diri sendiri dan rezeki yang Allah tentukan. Su tak faham, kenapa persoalan 'susu aku cukup ke nii' selalu sangat difikirkan, terutamanya di awal kelahiran. Bila baby kerap menyusu, dikatanya tak puas menyusu. Bila ditanya kenapa, katanya "kalau bagi susu formula, elok je dia tidur lama". Hmm... Bila baby kerap nangis, pun dikatanya sebab baby lapar, tak cukup susu. Adoiii..

Ibu-ibu, susu ibu ini Allah ciptakan sangat cantik..Khasiatnya berubah-ubah mengikut peringkat umur bayi. Begitu juga kuantitnya. Di awal kelahiran, perut bayi hanya sebesar biji kacang. Maka, kuantiti susu juga tidak perlu terlalu banyak. Kolostrum di awal kelahiran memang tidak keluar banyak, tapi ianya amat berkhasiat untuk bayi. Khasiatnya bukan setakat untuk waktu itu sahaja, malah ia memberikan perlindungan sepanjang hayat kepada anak itu. Susu ibu ini sifatnya mudah dihadam, Allah jadikan sesuai dengan kemampuan sistem penghadaman bayi. Sebab itu, bayi cepat lapar & kerap menyusu. Susu formula lebih sukar dihadam, sebab itu bayi kenyang lebih lama.Tapi kesian kat perut kecil itu..penat, bersusah payah menghadam susu di waktu tidurnya. Kalaulah dia boleh mengadu kepada kita, pasti dia akan bagitahu..

Ibu-ibu, ada banyak sebab kenapa anak kita kerap menangis. Bukan semata-mata sebab lapar. Mungkin lampinnya basah@ kotor, mungkin dia kesejukan@kepanasan, mungkin dia tidak selesa. Ibu-ibu, dunia bayi sewaktu di dalam kandungan kita sangat berbeza dengan dunia yang baru dikenalinya. Maka, bayi memerlukan masa untuk menyesuaikan diri. Sebab itu, ada bayi yang asyik mengempeng je dengan ibunya. Kerana dia merasa takut dengan dunia barunya.. dan hanya dengan dakapan erat ibu lah yang boleh memberi keselesaan pada anak.


Ibu-ibu, masa saya baru melahirkan Aulia', saya langsung tak pernah fikir samada susu saya cukup atau tak. masa tu, saya tak pernah fikir pun ada ke susu untuk anak aku ni... Yang saya tahu, setiap kali Aulia' nak menyusu, saya akan bagi. Saya ingat lagi, mak saya pernah tanya ' hang rasa x susu dok keluar?'. Saya jawab 'tak rasa apa-apa pun mak'. Pastu mak kata, kalau susu keluar, kita boleh rasa. masa tu saya memang tak rasa apa-apa, tapi saya yakin, susu saya memang ada. Rupa-rupanya apa yang mak saya maksudkan tu adalah Let Down Reflex (LDR). Saya pun tak ingat bila pertama kali saya rasa LDR ni.

Aulia' pun kuat menangis masa dalam pantang. Dia pernah menangis sepanjang malam. Nenek suami saya siap cadangkan supaya kisarkan beras & buat bubur untuk Aulia' makan. Masa tu memang ada yang suruh su bagi makan, tapi su yakin yang Aulia' menangis bukan sebab susu.

Jadi, ibu-ibu supermommies sekalian, berbaik sangka lah dengan Allah, dan yakinlah dengan diri anda. Dalam masa yang sama, beri masa kepada bayi anda..beri peluang untuk dia merasa kasih sayang ibunya..Teruskan usaha, teruskan menyusu/memerah/mengepam susu dan banyakkan berdoa, serta bersabar. Seandainya anda tidak tahu apa perlu dibuat, jangan terus memilih untuk memberikan susu formula..jumpa doktor pro breastfeeding/pakar laktasi/kaunselor laktasi or even kawan2 yang ada pengalaman. Gali dulu ilmu bayi & penyusuan ibu, usahakan dulu, dan sekiranya memang sudah ditakdirkan setakat itu rezeki anda & bayi, maka sekurang-kurang anda tahu, anda telah mencuba yang terbaik.

Semoga semua bayi berpeluang merasa nikmat susu ibu, & semoga semua ibu berpeluang merasai keindahan penyusuan susu ibu.

Tuesday, October 4, 2011

Extended Breastfeeding

Pernah dengar tentang extended breastfeeding? Kalau untuk masyarakat Malaysia (lebih tepatnya Melayu/ Islam kot) extended breastfeeding ni bila kita menyusu anak sehingga lebih daripada 2 tahun.


Aulia' sayang tu dah setahun lapan bulan..tapi su rasa masih belum bersedia nak bercerai susu (wean off) dengan dia. Hehe..mak nya yang tak bersedia, anak agaknya ok je.. Minggu lepas Aulia' buat perangai, dia tak nak menyusu, menangis tengah2 malam.. Geram la jugak masa tu.. Bagi susu dia tak nak.. huhuuu.. Masa tu lah su sedar yang su belum bersedia nak bercerai susu dengan aulia'. Su masih nak dia terus ajak su masuk bilik sebaik saja nampak muka su depan pintu waktu balik ofis.. Su masih nak usik2, geletek dia, ajar dia itu ini sambil su menyusukan dia.. Su masih nak rasa semua tu.. (am I being selfish here?? hmm.. )


Ok lah, su nak kongsikan satu komen di post ini. Komen tu daripada Asiah Abdul Jalil, yang diambil daripada kak Fid.. Kata kak Fid 


  "tanggung jawab seorang ibu ialah menjaga perkembangan anaknya, bukan setakat fizikal, malah emosi. So kalau nak paksa budak tu wean off padahal dia belum bersedia hingga dia rasa macam ibu dia dah tak mau kat dia lagi dan sibuk nak cari baby ganti hingga menjejaskan perasaan si anak, maka tak perlulah nak paksa-paksa buat macam-macam trick bodohkan anak supaya dia benci menyusu. Macam kata Along, pi letak kopi la, jadam la, nak perbodohkan anak. Kalau dia tak mau wean off, beri dia peluang lagi, bukannya si ibu akan menderita kesengsaraan pun."

Hoho.. I like... Ok, ini pula beberapa pendapat mengenai penyusuan susu ibu melebihi 2 tahun.

  • kapten hafiz Firdaus, majalah Pa&Ma Mei 2011: tempoh dua tahun yang disebut dalam al-Quran (al-Baqarah, ayat 233) ialat tempoh OPTIMUMUM. Ia bukan tempoh minimum mahupun maksimum.
  • Utusan Online, 26 Mac 2010 : Menyusukan anak lebih daripada dua tahun adalah harus terutamanya untuk maslahat si anak. Tiada nas atau hukum fikah mengharamkannya. Cuma sesetengah ulama berpendapat ia akan melemahkan bayi kerana setiap yang disyorkan oleh Allah seperti tempoh menyusu dua tahun itu pasti ada hikmahnya kerana Allah Maha Tahu sebagai Pencipta manusia. Penyusuan badan adalah hak anak dalam Islam, sudah tentulah ia yang terbaik dan ini telah terbukti benar melalui kajian saintifik kini.Tiada pula sumber ditemui mengatakan ia bertukar menjadi darah selepas dua tahun. Jiran saya seorang jururawat menyusukan anaknya sehingga tiga setengah tahun.Dia berbuat demikian setelah bertanyakan doktor yang membenarkannya berbuat demikian selama anak itu masih ingin menyusu tetapi bukan sebagai makanan utama selepas dua tahun.Namun kebanyakan ulama berpendapat patut dihentikan selepas dua setengah tahun kerana susu itu tidak lagi berfungsi sebagai pembekal  nutrien untuk membesar kepada bayi.Juga untuk memberi peluang kepada ibu mengandung lagi kerana penyusuan badan biasanya membantut proses mengandung secara alami.
Secara peribadi, su bercadang nak berhenti menyusukan Aulia' selepas dia berusia 2 tahun. Tapi proses tu biarlah berlaku secara semulajadi.. Su harap Su tak sampai ke tahap perlu buat macam2 taktik just untuk wean off Aulia'. Biarlah dia berhenti dengan kehendak dia sendiri. Harap-harap macam tu lah..





Monday, October 3, 2011

Pantun Susu Ibu



Sesiapa yang pergi Hospital Teluk Intan, bolehlah membaca pantun di atas tu..

p/s: masih menyayangi dunia penyusuan susu ibu. =)
Related Posts with Thumbnails