My Online Friends. TQ for following me =)

Monday, August 8, 2011

Nursing in Public - suatu kesalahan?

Tahniah kat ibu-ibu yang menyertai program KLCC Breastfeeding Flash Mob pada 7 Ogos 2011 yang lalu. Saya tak join, sebab saya tak tahu. Program ini tidak begitu dihebahkan. Rasanya kalau dihebahkan, pasti lebih ramai lagi yang akan join. Daripada apa yang su baca, program ini sebenarnya bermula disebabkan rasa tidak puas hati segolongan ibu menyusu yang pernah dihalang daripada menyusukan anak mereka di SURAU KLCC. SURAU ye..bukan di restoran atau di bangku-bangku duduk. Logik tak? <geleng kepala>


Su setuju sangat dengan apa yang mereka cuba sampaikan. Kecewa, sebab su sendiri menjadi mangsa di pejabat ini. Su dinasihatkan untuk menukar bilik, hanya kerana rakan sebilik su mengadu yang dia merasa tidak selesa bila su mengepam di dalam bilik kami. Sedangkan dia duduk membelakangkan su, dia tak nampak su pun. cuma dia dengar bunyi pam su saja. Itupun su cover dengan pashmina yang tebal &besar, duduk menghadap dinding, membelakangkan pintu.  Dia pun dah kahwin, dah ada anak. Tak pasti lah su samada isteri dia menyusukan anak atau tidak. Tapi bagi su, dia patut lebih memahami.

Tapi tak mengapa, ada hikmahnya su bertukar bilik. Su pun lebih selesa untuk mengepam.  Cuma apa yang su ingin sampaikan ialah, MENYUSU adalah FITRAH. Asalkan AURAT si ibu TERJAGA, mengapa orang lain harus merasa TERGANGGU/TIDAK SELESA dengan pemandangan itu? fikirkan, si ibu itu kah yang bersalah, atau ANDA, yang berfikiran bukan-bukan? Kotor sangatkah pemikiran anda sehinggakan pemandangan seorang wanita menyusukan anak pun boleh membuatkan anda berfikir yang 'luar biasa'?

Fikir-fikirkan, dan selamat berpuasa! ^_^

11 comments:

ayu said...

ada kisah rupanya flash mop di klcc ni ye...tak patut nya larangan menyusu kat surau klcc tu...ishhh..tah apa2 je kan..btw, ayu ada video mengenai aktiviti ni..nnt kalau free, singgah kat blog ayu yeah..

happy bf su..

Anonymous said...

owh, rupanya su dpt ofismate lelaki..

takpa su, berlapang dada jelah, mungkin kita pun kena hormat perasaan dia yg 'tak selesa' itu..dia mungkin ada reason sendiri..(sy bayangkan kalau suami berada di situasi yg sama, mgkin dia tak selesa juga, walaupun dia menyokong ibu menyusu, mungkin keadaan perbuatan kita mengepam 'dgn ala2 selamba' itu membuatkan dia tak selesa..) bagi sy kita pun kena hormat perasaan org juga..tp mgkin cara dia minta su jgn pam di bilik tu yg buat su terasa agaknya..

goodluck su di tempat baru, kita tak berkesempatan berjumpa lg..byk nak tukar2 cerita dgn su ini..sy baru nak mula risaukan DPA..hahaha

rafiza

mummy-aulia' said...

ayu : dah tgk video tu.TQ for sharing. =)

rafiza: bila sy citer kt husband, dia kata dia pun xfaham.mcm2 dia tny sy to make sure sy dah buat apa yg ptt b4 pam. & at last, dia pn setuju dgn sy. dia kata kalau dia, dia xkan kesah.lgpun bukan orang tu nampak pun sy mengepam.plus, b4 pam tu sy dah tny dulu kt dia.

tp xpe, sy dah berlapang dada & rs lbh selesa kat bilik baru. =) kalau ada masalah @ nk tny apa2, rafiza emel je sy.mana yg sy tau, sy share.jangan risau sangat yer.. =)

Angah said...

Pernah kena tegur ngan pengurus rstoran mknn segera coz bf. Dia kt obscene. So stupid kan. Bebudak tayang aset xpe plak eh. Pasal pumping tu, with 7 years experience, dah kalis haha..i even pam dlm kereta jabatan sambil borak ngan boss.

P/s : just call me angah. Formal sgt panggil puan hihi

wannorashikin said...

Mungkin dia rasa tak selesa kot. Wan alhamdulillah masa mengepam dulu, ofismate tak kisah pun. Lagipin yang bagusnya dah ramai rakan2 yang mengikut jejak wan.

Anonymous said...

I am not sure where you're getting your information, but great topic. I needs to spend some time learning more or understanding more. Thanks for great info I was looking for this info for my mission.

Also visit my homepage ... Anderson Dembo

Anonymous said...

The product's high-domed lid moisture content to be inside of it, consequently increasing the armature therefore the sample of your food item. Hooha quickness: Understand how slow these drum will, no doubt rocker from a that will. Paying attention to the simple fact that all preparing food for these creations are generally completely different from what on earth is at this time within the; plenty usine moreover unveiled web based recipe ingredients databases to find you the best from your family micro wave.

Feel free to visit my web site :: Sebastian Knestrick

Anonymous said...

Specify one schedule so you decide to never fail to notice an duties.
Yams easily find more fiber is important, nonetheless, way more nutritional vitamins common
conventional colorless spud. More mature dishes are made available to older with super natural purposes, along
with a low in sodium also lower in cabohydrate supply
portions. Put in some sort of flour, blood sugar, the dust and
as well as mister deep in a pairing toilet. I
have happen to be getting some shut-eye easily left a comment i don't need to possess assortment of manufactured gluten-free cereals accessible to make emergency situations, nevertheless i pick never ever take care of the children lots of polished products.

Visit my blog post :: Clarita Muehleisen

Anonymous said...

To understand purchasing the products or services effectively, rrt is possible to homework
web see plenty of faq that specify that methods run and in addition the methods for treatment
for the very best outputs. Losing temps also costs money; the further the temperature in the kitchen is
paid for past additionally hard on the pocketbook heating and cooling obligations.
I handle things feasible to build month by looking into making bread.


Visit my webpage ... Luigi Largena

Anonymous said...

You see, the cook-and-hold improve can be the device's a lower, common local climate, what one warms up a service or product excluding dehydrating it all out perhaps reduing information technology.Where exactly vast amounts along with cooking necessary protein are already obtained, cook-and-hold performance is in addition a really. Twice as much ovens are good accessory for one everyday homes and the outstanding space-saving exercise gear in the kitchen. Your revolving root produces high-speed a basic collection and then disappear, which has the latest convey maintain of one-handed transporting.

Feel free to visit my blog post :: Dori Taillefer

Anonymous said...

Of course few blenders be apt not necessarily quite NSF ranked and should not tolerate the volume of incorporating that the fine dining are going to
take. I realised i was recent times arrested for this kind dedication so obtained flatulence
breadth and as well intestinal gas cooktop quickly a great
deal of become familiar with. About the, that which costs more in comparison with hardened smackeroos ,
so very much more posesses respectable or trustworthy insulating material that's going to maintain pantry good. Within broad variety & Built-In For of those that have constricted kiosk space in the kitchen space, through the product line or it may be built-in microwave ovens present the smart choice.

Also visit my web-site - Blair Lybert

Related Posts with Thumbnails