My Online Friends. TQ for following me =)

Saturday, May 21, 2011

Susu Formula untuk Aulia'

Yer, luluh hati bila akhirnya kami terpaksa juga memilih susu formula untuk aulia'.
susu su dah tak mampu untuk menampung keperluan Aulia'.
Tambahan lagi modul penempatan kampung yang dijadualkan di sabah, sememangnya su dah tak ada jalan untuk mencukupkan stok susu aulia' sepanjang su kat sana nanti.

So sekarang tengah study susu yang sesuai untuk aulia'. I won't use de word 'terbaik' sebab su tau, hanya susu ibu yang terbaik untuk setiap anak. Jujurnya, su agak terpengaruh dengan iklan susu Anmum essential yang tanpa gula tambahan tu. But then, bila su baca & baca lagi, actually gula ni juga penting untuk tenaga anak2. plus, cara pengiraan kat semakgula.com tu pun macam tak berapa betul sebab bukan semua carbo tu adalah gula. lagipun, untuk anak-anak yang sedang aktif macam aulia', gula tu akan terbakar sebagai tenaga. Jadi, ada pendapat yang mengatakan takpe kalau ada sedikit gula dalam susu tepung anak-anak ni.

2nd susu yang ada dalam fikiran su sekarang is Enfagrow A+. Based on review, ramai yang kata susu ni bagus..anak cerdik, tulang kuat. (bab anak cerdik tu su tak berapa setuju sebab for me, it depends on didikan kita sendiri, bukan dekat susu apa yang anak kita minum.)

Yang ketiga, susu soya. Tapi aulia' ada ekzema (enherited from her baba, not bcos of my milk ok!).  takut kalau bagi susu soya nanti kulit dia akan jadi makin sensitif pulak.. adoyaiii..pening kepala nak memilih susu formula ni..

Tapi encik suami kata, tak kesahlah susu apapun..mcm yg su pernah dengar dr seorang paed, susu formula apa pun sama ja.asalkan sesuai untuk anak kita, ok lah tu. tak kesahlah kandungan dha ke, omega ke, segala AA tu tapi kalau tak boleh diserap oleh anak kita, takde faedahnya jugak..(lagipun segala nutrien tambahan tu melibatkan perubahan pada komposisi susu lembu tu sendiri, which means it is not natural). husband kata, tak perlulah beli susu mahal konon2nya kita dah pilih yang terbaik untuk anak sedangkan kita sendiri tahu, itu hanya untuk penyedap hati sendiri. (huhuuu..memang betul pun..uwaaaaaa)

Nampaknya kena cuba one by one..susu apalah yang sesuai untuk aulia' agaknya yer...

Aulia', maafkan mummy sayang..mummy dah tak mampu membekalkan susu terbaik untuk aulia'.

mode: sedih sangat

8 comments:

lyna said...

assalamualaikum,
salam kenal ye..sedihnye nk bg anak mnm FM kan..tp klo dh tpaksa nk wat cmne kan...awak xnak try susu kambing ke bg kt anak?klo x salah kite kan, susu kambing adalah yg kedua terbaik selain susu ibu..correct me if im wrong ya!

hasanah said...

baca bab mummy&breastfeeding (bf) ni mmg always touching..ironinya, i'm not a bf counselor or lactation consultation.Tp ramai juga my customer yg tanya pasal bf. Sedaya upaya saya membanyakan membaca pasal bf&ask around pd paed etc..sbb sedaya upaya cuba jawab and helps ibu2 yg semangat nak bf ni..sedih sgt if i failed to satisfy them.In fact, i'm a consultant utk newborn cries. To be exact, Certified educator/consultant untuk Dunstan Baby Language yg centralized in Australia. Sesapa yg pernah tgk Oprah show most probably pernah tgk episod where they launch this system to the world. It helps thousand of mothers around the world memahami maksud tangisan bayi..makin byk org tanya soalan pd saya, makin saya realized, understanding what ur baby is saying by mastering system dunstan is complementary tools utk ilmu bf para ibu..kindly visit our international web at www.dunstanbaby.com or my fb on baby language specially created in Malay version..hope one day boleh berganding bahu dgn any bf counselor

nur said...

semoga su tabah yer... it's ok sbb su dah cuba yang terbaik utk aulia... kalau tak silap akak, aulia pun dah lebih setahun, kan? susu tu cuma pelengkap dalam diet harian aulia

Anonymous said...

memang sedih kak punya story. lagi susah kak kena cari susu yang sesuai untuk aulia,. tapi apa yg your husband said is correct. I pun setuju as long as susu tu ok untuk anak, apalha lagi yg kita nak ask for kan?

mummy-aulia' said...

hasanah: never heard of it.tp pernah dgr pasal ilmu menafsir tangisan bayi..xtaulah sama ke x.menarik betul yer..bila free nnt insyaAllah sy tgk ke website tu..TQ for dropping ur comment

kak nur & anonymous: Thanks for ur comment. yup, aulia' dah setahun 4 bulan.sempat dapat degree je nampaknya..tak lulus master sbb dah campur dgn formula..huhuuu..

Nor Jannatul Fadilah Abu Zarin said...

salam su, ni ila. kalau tak silap saya, su pernah email kat saya tanya pasal butik Aida D Sanding masa nak kahwin dulu. (kalau silap, maaf ya). saya simpati dgn su.

kebetulan, saya adalah salah seorg pengedar vitamin shaklee, yg diketahui ramai sgt berkesan membantu ibu2 menyusu menghadapi masalah dlm penyusuan mereka. su boleh cuba vitamin shaklee ni sebab kami ada byk testimoni yg mengatakan mereka berjaya mendapatkan stok yg meriah utk baby dlm masa yg singkat. (sebetulnya, kami memang memberi panduan pemakanan vitamin shaklee khasnya bg ibu2 yg menghadapi masalah susu merudum & kurang stok utk baby di samping panduan bagaimana nak pastikan susu kita sentiasa maintain). vitamin ni hanya sebagai usaha, yg lain2 tu kita serahkan kpd Allah.

su boleh ke blog saya utk kita tukar2 info mengenai bf ni..

http://buahatikusayang.blogspot.com/2011/02/kesan-sampingan-selepas-makan-vitamin.html

Adlina Husaini said...

minum enfagrow mcm aisy!!! ^_^

Angah said...

salam..keadaan kita hampir sama masa saya dalam DPA batch 2/2004 dulu. Cuma alhamdulillah saya masih boleh BF sebab program masih dalam semenanjung. Penempatan kampung pun kat perak je..

Lepas anak2 saya umur 2 tahun saya bagi mereka pediasure sebagai pelengkap makanan. Sesuai untuk anak sy yg lactose intolerance. Dan kalori adalah lebih tinggi banding susu lain jadi sesuai untuk mereka yang sangaattt la aktif..

jgn sedih sebab kita dah berusaha kan..

p/s : am breastfeeding my third bundle of joy now.

Related Posts with Thumbnails