My Online Friends. TQ for following me =)

Tuesday, May 17, 2011

Perjalanan penyusuanku - mungkinkah bakal berakhir?

1stly mintak maaf sebab dah lama mengabaikan blog ini..
dah lama juga tak blogwalking & meninggalkan komen kat blog kawan2..
Sebenarnya su baru balik dari menjalani modul wataniah kat kem RAMD ke-14 di Gemas.
Kali ni, cabaran untuk terus bf makin mencabar..

Masuk minggu ke-2, 2 hari latihan panduarah, 3 hari 2 malam latihan medan.
selama tu, su tak dapat perah macam biasa..
akibatnya, susu dah semakin berkurangan.
daripada 8-11 oz satu sesi, sekarang ni cuma 1-3 oz saje.
to make it even worse, nipple crack pulak bila balik umah akibat gigitan aulia'.huhuuuu..

lagi 2/3 minggu, insyaAllah su akan ke sabah pulak untuk jalani modul Kajian Lapangan (Penempatan Kampung)
duduk rumah orang, kampung plak tu, kat sabah lak tu, haruslah su tak dapat bawak DF yang dah byk berjasa tu.
stok kat rumah pun dah takde..rasanya stok tu cukup untuk 1 hari je kot.

HMM..hati sedih, fikiran berkecamuk.
Moga cuti seminggu ini (walaupun masih jugak perlu siapkan asaimen 10ms) akan mampu memberikan ketenangan yang su perlukan sekarang.
& semoga Allah memberikan hidayah kepada su & en.hubby..aminnn

4 comments:

ayu said...

su, kuatkan semangat dan tabahkan hati ye...usaha setakat mana yang mampu ...^_^

rafiza said...

apa2 pun, su dah berusaha!!! itu yg paling penting..
asalkan aulia sihat, itu sudah memadai..
p/s: byk nak ckp, tapi bz sket..huhu

mummy-aulia' said...

sejujurnya, sy tidak berusaha sepenuhnya.sy culas mengepam akibat virus M + kepenatan + masa yg tidak mengizinkan + rasa malu tak bertempat utk mengepam in public.

rafiza, be prepared yer.. saya doakan awak tetap akan berjaya fully bf ibrahim selama yang boleh sepanjang DPA nanti

uLan said...

seperti yang mummy auLia rasakan,uLan juga begitu.. remuk hati,dan bermurung untuk beberapa hari... lagi lagi demam... tetapi apa kan daya,kesihatan uLan juga tidak mengizinkan uLan untuk meneruskan breastfeeding(intake antibiotik) sudah menjadi kebiasaan dengan rutin pumping dan feeding diwaktu malam... dan untuk menukar rutin itu dengan membancuh formula setiap kali....

tetapi kini sudah recover... uLan sudah boleh menyusukan dia kembali... syukur kerana lila pun tak melupakan susu mama...

Related Posts with Thumbnails