My Online Friends. TQ for following me =)

Tuesday, March 8, 2011

Continuing My Breastfeeding Journey @ week 15 of DPA course

Pejam celik pejam celik, minggu ni dah masuk minggu ke-15 kursus DPA su ni..
Rasa macam dah lamaaaa sangat..Lambat lagi nak habis..masih berbaki lagi 18 minggu. hmmmm..

Ni gambar hasil marmet sebentar tadi..6 oz, alhamdulillah..
Su masih meneruskan mengepam/memerah susu untuk aulia'.
Tapi disebabkan kekangan masa (& kurang usaha daripada su sendiri sebenarnya) su dah kurangkan sesi pam.
Sehari su cuma pam 4 kali je.Bangun tidur, time lunch, before maghrib & before tidur.(tu pun selalu skip kalau dah ngantuk sangat!huhuuu)
Sekali pam dapatlah dalam 8-11oz. sehari purata su dapat 5 atau 6 pek x 6oz susu.setakat ni alhamduillah, masih cukup utk bekalan harian aulia' dan boleh buat stok sikit memandangkan sehari aulia' cuma consume 4pek x 6oz susu je..Alhamdulillah..

Hasil 3 kali perahan hari ni
Sehingga ke minggu 15 ini, bilangan ahli expressing mother kat sini dah tinggal 4 orang je. Selepas ni masih ada 3 modul luar yang kami perlu lalui. Apapun, semoga kami semua mampu menempuhi saat-saat yang mencabar ini..
PERMUDAHKANLAH URUSAN KAMI, YA ALLAH


7 comments:

rafiza said...

sy yg kat pejabat ni rasa mcm lama nye su kat dpa..nnt dh pegi mesti rasa lg lama..taktaula nnt dpt bertahan mcm su dgn 4 org yg lain tu..

my ebm stock getting lesser..still only produced 9-11oz per day during office hour, n 4-6oz at home..whereas, baby ahmad consumed almost 18oz per day..

my plan, maybe taking a long vacation, maybe 2 weeks(10dayslah) ala2 nak pi umrah or vietnam ke, dlm June nnt..sambil2 tu setiap bulan at least akan ambil 2hari CR..(walaupun kadang2 tak dpt kumpul stock pun sbb ada je kerja rumahnya..)

my plan B, mgkin cari ibu susuan..tgh bincang2 dgn hubby..sambil2 tu nak tunggu cecah 6months n nak tgk progress corak pemakanan and selera baby ahmad pula nnt..

apapun Tahniah Suhaili Mohd Zahidi!!

mummy-aulia' said...

rafiza, nak advise pun rasanya awk dah tahu kan, cara2 nk tambah susu. maybe betul kot, u're too stress. cuba lah happy2 kan diri..mungkin bila hormon gembira tu lebih, susu pun boleh terhasil lebih banyak..

nnt bb dah start makan, slowly & gradually, kurangkan intake susu dia. kena ajar dia dr awal supaya tak jd mcm aulia' ni.dah masuk dpa baru kami perasan yg dia terlalu banyak minum susu.huhuuuu..dulu x pnh perasan sbb stok susu sentiasa penuh deep freezer.bila dah tinggal sikit barulah kalut jumpa dgn LC.hihiiii..
TQ rafiza..insyaAllah, awak pun tentu boleh jugak nanti.. be positive =)

Yaati Nor said...

seronok tgk susu awk byk..sayang saya dulu xde ilmu tp skrg still breasfeed lg wlpn dah campur..teruskan yg berhenti yek!!salam kenal!!

mummy-aulia' said...

xpe yati..kita belajar dari kesilapan kita.tahniah kerana masih menyusukan anak awak.insyaAllah, next anak nanti awak akan berjaya fully bf anak awak. yg penting teruskan mencari ilmu & jgn berhenti berdoa..
salam kenal kembali! :)

Anonymous said...

akak..kagumnya saya tengok susu banyak cam tu..saya cont malam n weekend ajer sbb kerja siang hr..opis tak der peti ais..


http://suezdairy.blogspot.com/

suez

mummy-aulia' said...

suez, kalau kt ofis xde pt ais, awak blh simpan susu dalam cooler beg.letak 3-4 ice pack dlm beg tu.insyaAllah, susu boleh kekal sejuk smpai 8-12 jam. sy pun selalu buat mcm tu..

effieza said...

Sususususususu... my roommie! Sonotnyer dgr usaha-usaha Sue dlm memperjuangkan Kelab Ibu Menyusu di INTAN... (Shahir citer...)

Anyway I'm 30wks dah... and baru ni parcel dr MLO sampai... my new SPECTRA 3 hehehehe... tapi tengah mencari DEEP FREEZER pulak sekarang.. yg second hand no reply la mungkin dah SOLD kot...

Bnyk2 bersabar dah dekat nak abis dah DPA... insya'allah after Raya kita berjumpa since I'm going to take 90 days confinement.. hopefully we are still ROOMMIE..

Good Luck Sue..

Related Posts with Thumbnails