My Online Friends. TQ for following me =)

Sunday, March 27, 2011

Breastfeeding gathering 2011 with Malaysia Book of Records

Wah..sungguh menerujakan.. program gathering ibu2 menyusu untuk direkodkan dalam Malaysia Book of Record..   Maklumat daripada http://www.sarakids.com.blog/

Agenda dari pihak pengurusan program:

Breastfeeding gathering 2011 with Malaysia Book of Records

Date: 24 April 2011 (Sunday)


8.00 am Arrival of Participants (Served with Nutri 99)


8.30 am Arrival of VIPs


8.45 am Welcome Greetings by MC


8.50 am Negaraku


9.00 am Opening Speech by VIP


9.15 am Launching of Modu Breast Pump – With Video


9.30 am Speech by Mr. Saiful Azwan on Modu Breast Pump


9.40 am Launching of Nutri 99 (Ms. Farah as the ambassador)


9.50 am Speech by CEO on Nutri 99


10.00 am Photo Session (VIP, CEO, Farah & Saiful) / Press Conference


10.30 am Break


11.00 am Breastfeeding Song Performance


11.15 am Group Singing


11.20 am Malaysia Book of Record for 300 simultaneous baby breastfeeding & photosession


11.25 am Breastfeeding fashion show, babywearing & cloth diaper demo


1.00 pm Breastfeeding Seminar + Q&A


1.30 pm Lunch and fellowship (Lucky draw)


2.30pm Factory Visit (Optional) / Facial & Beauty Treatment (Optional)


3.00 pm Group photography session


3.30 pm End






Bertempat di:


Headquarters
Malaysia
Wisma CNI, No. 2
Jalan U1/17, Seksyen U1
Hicom Glenmarie Industrial Park
40000 Shah Alam Selangor, Malaysia

Utk anak-anak, aktiviti menarik di sediakan
Acara ini akan di update dari hari ke hari


Untuk pendaftaran, sila email ke ina@sarakids.com atau nurul@sarakids.com atau telefon 03-78475369 begin_of_the_skype_highlighting 03-78475369 end_of_the_skype_highlighting. Sila nyatakan bilangan ahli keluarga yang hadir bagi tujuan keselamatan dan makanan.


Pembayaran adalah Rm 50 untuk satu keluarga. (makanan disediakan dari pagi-ptg)


* Untuk usahawan, sebanyak 10 booth akan disediakan bagi tujuan perniagaan. 1% daripada hasil jualan akan didermakan pada Rumah anak Yatim. Untuk pendaftaran, sila email pada ain@sarakids.com

Untuk yang berminat menjadi penaja, sila email pada irma@sarakids.com dan cc kepada admin@sarakids.com
———————–
Jom, mari sama2 pecahkan rekod malaysia, menyusu secara serentak bersaksikan sesama kita Semoga dgn usaha ini akan meningkatkan kesedaran utk semua IBU di Malaysia. aminn…
* Saya difahamkan ada program The Great Cloth diaper change pd 23 hb tu, saya pun join program – so 2 hari kita beraktiviti  bersama2
Yang baru plan nak menyusu, yang sudah tak menyusu juga boleh join event ini – mari sama2 memberi semangat kepada ibu lain yang sedang menyusukan – kerana kita adalah saudara.
* Saya pasti, anda bakal menitiskan airmata tatkala menyanyikan lagu penyusuan yang dicipta khas oleh seorang komposer.
Nnti saya update lagi keterujaan ini!

My note: InsyaAllah, akan cuba join kalau xde aktviti DPA masa tu..
Apapun, su tetap menyokong program ni. Ayuh kawan2, jom kita memeriahkan aktiviti ini.

Wednesday, March 9, 2011

My Article - Dad's Roles in Breastfeeding

Hello all!! Hari ni su nak kongsikan dengan kawan-kawan semua, artikel yang su buat untuk assignment newsletter masa Modul Pengukuhan Bahasa baru-baru ni. Kumpulan su buat tema breastfeeding. Setiap kami kena sediakan satu artikel. So dis is mine.. Enjoy reading!

Dad’s Roles in Breastfeeding



By: Suhaili binti Mohamad Zahidi, Sidang A


According to Tom Johnston, a midwife, lactation consultant and father of seven breastfed babies, a discouraging father could damage his family’s chances at breastfeeding success as many mothers struggle with confidence when breastfeeding. So loving dad, your roles are indeed critical especially in a mother that is breastfeeding for the first time.


During her pregnancy, the first thing that you can do is to attend breastfeeding seminar with your wife where you will be equipped with ample information on breastfeeding and give you understanding on why your wife decided to breastfeed. You will learn the benefits of breastfeeding for your wife and child, and how to actually support her when she is in need. Next, look for a baby friendly hospital and get her a good gynaecologist who supports breastfeeding. This will make sure that both your wife and baby have good start in their breastfeeding journey as a good start does have significant impact.


Later when the baby is born, learn how to swaddle, change and clean your baby and give time for your wife to recover especially during the first few weeks after delivery as she is still weak. You may also join her in her sleepless night by getting the baby and change a diaper before handing the hungry baby to the mother. Then you may burp the baby, or even play with him/her if he/she refuses to sleep.


Before your wife gets back to work, buy her a good breast pump complete with cooler bag and chillers and bottle or liners to store her expressed milk. Acknowledge her efforts by providing her your full support. Remember, your support often makes the difference in whether a woman sticks with breastfeeding and succeeds or gives up before she really learns how.

Tuesday, March 8, 2011

Continuing My Breastfeeding Journey @ week 15 of DPA course

Pejam celik pejam celik, minggu ni dah masuk minggu ke-15 kursus DPA su ni..
Rasa macam dah lamaaaa sangat..Lambat lagi nak habis..masih berbaki lagi 18 minggu. hmmmm..

Ni gambar hasil marmet sebentar tadi..6 oz, alhamdulillah..
Su masih meneruskan mengepam/memerah susu untuk aulia'.
Tapi disebabkan kekangan masa (& kurang usaha daripada su sendiri sebenarnya) su dah kurangkan sesi pam.
Sehari su cuma pam 4 kali je.Bangun tidur, time lunch, before maghrib & before tidur.(tu pun selalu skip kalau dah ngantuk sangat!huhuuu)
Sekali pam dapatlah dalam 8-11oz. sehari purata su dapat 5 atau 6 pek x 6oz susu.setakat ni alhamduillah, masih cukup utk bekalan harian aulia' dan boleh buat stok sikit memandangkan sehari aulia' cuma consume 4pek x 6oz susu je..Alhamdulillah..

Hasil 3 kali perahan hari ni
Sehingga ke minggu 15 ini, bilangan ahli expressing mother kat sini dah tinggal 4 orang je. Selepas ni masih ada 3 modul luar yang kami perlu lalui. Apapun, semoga kami semua mampu menempuhi saat-saat yang mencabar ini..
PERMUDAHKANLAH URUSAN KAMI, YA ALLAH

Related Posts with Thumbnails