My Online Friends. TQ for following me =)

Thursday, February 17, 2011

LACTATIONAL AMENORRHEA METHOD & HARI INI DALAM SEJARAH

Lactational Amenorrhea Method (LAM) ialah satu kaedah perancangan kehamilan secara semulajadi. Menurut Wikipedia, The lactational amenorrhea method (LAM) is a method of avoiding pregnancies which is based on the natural postnatal infertility that occurs when a woman is amenorrheic and fully breastfeeding. If not combined with chemicals or devices, LAM may be considered natural family planning.

For women who meet the criteria (listed below), LAM is 98% - 99.5% effective during the first six months postpartum.[1]

  • Breastfeeding must be the infant's only (or almost only) source of nutrition. Feeding formula, pumping instead of nursing[2], and feeding solids all reduce the effectiveness of LAM.
  • The infant must breastfeed at least every four hours during the day and at least every six hours at night.
  • The infant must be less than six months old.
  • The mother must not have had a period after 56 days post-partum (when determining fertility, bleeding prior to 56 days post-partum can be ignored).

Kenpa tiba-tiba citer pasal LAM ni? Hihi..setelah 23 bulan being an amenorrheic woman, akhirnya hari ni bendera merah su dah menunjukkan dirinya..Hehe…

Maybe sebab aulia' pun dah kurang direct feed sekarang ni..as stated above, kalau seseorang ibu tu hanya direct feed, menstrual cycle dia akan lebih lambat untuk kembali. So memandangkan dah makin kurang direct feed sekarang ni, agaknya sebab tu lah period pun dah datang..

Oh, by the way,yesterday was my birthday.27th birthday (Oh, saya sudah semakin tua..hihiii) .. Semoga seiring dengan pertambahan usia ni, ilmu & amal su juga akan bertambah.. aminnn


 

HAVE A NICE DAY KAWAN-KAWAN..

6 comments:

mimi said...
This comment has been removed by the author.
mimi said...

oo leh jd lama camtu ek? Kite pun anak dh 11 bulan tp masih lum dikunjungi sahabat karib itu....:)

Ibu Ilyanie(s) said...

boleh la tambah korum pas ni ye... :D

mummy-aulia' said...

mimi: a'ah..depends on hormon kita jugak..tp normal je kalau smpai setahn pu xperiod..

ibu illyanie(s): nak tambah korum kena tunggu habis kursus dulu.hiiii

ibudhani said...

su, hepi belated birthday ye...muda lg tu.....

weezah said...

Kite pun baby dah umo 1thn 5 bln, belum datang lagi sahabat itu...:))

Related Posts with Thumbnails