My Online Friends. TQ for following me =)

Tuesday, February 8, 2011

Fresh Milk vs UHT Milk

Oh, su sangat tak senang hatii...
need to clarify my statement about giving fresh milk to my aulia' in my last entry
Yup, memang betul yang su dah bagi susu lain kat aulia'.
but my bad, rupa2nya yang su bagi tu bukan fresh milk!! itu adalah UHT milk..
Nasib baik lah su tergerak hati nak buat research pasal jenis2 susu ni..

there are breastmilk, fresh milk, UHT milk, formula milk, skimmed milk, etc..


Tapi yang paling baik ialah breast milk..
ada bezanya antara fresh milk dengan jenis2 susu yang lain..
senang je nak membezakannya..
check dekat ingredient..klau fresh milk, ingredient dia hanyalah fresh milk/cow's milk saja.. 100% cow's milk!!
there shouldn't be 'milk solids', 'milk solids non-fat', 'milk fat', 'milk powder', 'skimmed milk' or any other word/additives in the ingredient list apart from 'fresh milk' or 'milk' (cow).

UHT Milk pula adalah singkatan untuk Ultra High Temperature processing milk. since ia diproses menggunakan suhu yang tinggi, ada antara nutrien dalam susu tersebut yang termusnah. sebab tu, fresh milk is better dari segi nutrisinya..

so lepas ni, bila masa memerlukan lagi (bila stok x cukup), su akan beli fresh milk saja.no more UHT Milk for aulia'.

5 comments:

Anamarza said...

Salam perkenalan, mmmm lepas nih kena lebih beringat la, kekadang time beli tu pun boleh tersalah ambil, pandang fresh milk tapi tangan gapai susu uht...

Meh baca: Selepas 2 tahun bersiaran...

Proud Mama's Dairy said...

Salam Sue,
Baru2 ni pun masa beli susu , terkonpius jap uht dengan fresh milk, tapi lg satu nak tau, normally the uht milk lg murah harganya dari fresh milk..

yusleeza said...

biasanya fresh milk ni tak tahan lama (tarikh luput lebih singkat) compare tu UHT milk...UHT ni just macam susu tepung yang di bancuh dan dikotakkan sahaja...

kena hati2 waktu beli...pastikan FRESH MILK baru beli...hehheheh

mummy-aulia' said...

ye..betul tu..fresh milk memang lebih mahal kalau kat malaysia ni..
tarikh lupu pun mmg lebih cepat berbanding UHT..betul kata kak yus tu..sbb tu su kata UHT ni pun man-made milk.lebih kurang mcm susu formula jugak

deqma129 said...

tqvm ye for ur sharing.,

Related Posts with Thumbnails