My Online Friends. TQ for following me =)

Tuesday, February 1, 2011

11 jam dalam perjalanan- boleh ke EBM survive?

YES!! Jawapannya sememangnya boleh.. Balik dari kem wataniah, su & kawan2 masukkan susu kami dalam kotak polisterin (yang org selalu gune buat letak dadih/ air tin sejuk kt pasar malam). Alhamdulillah, susu kami masih beku setibanya di INTAN walaupun perjalanan mengambil masa lebih daripada 11 jam!!
 Su sharekan caranya ok..

1.lapisan paling bawah, taburkan ais. (dalam kes ni, kami bekukan air dalam plastik aiskrim tu, & susun asikrim2 tu sbg 1st layer)
2. masukkan susu
3.lapisan ke3, masukkan chillers seberapa banyak yang ada
4. masukkan susu sampai habis
5. Taburkan ais & garam

proses 1-3


selesai, sebelum ditabur garam & ditutup & di'seal' dengan maskin tape

sampai di INTAN. susu2, sila pulang kpd pemilik asalmu..

hasil perahan seminggu..26x7oz + 5x4oz
alhamdulillah..

7 comments:

nuzul said...

demi aulia tersayang..;)
aku bangge ade kwn mcm ko!!!!

ayu said...

tabik spring kat su...toing...toinggg...hehe..

Momma Mia said...

wah 2 thumb up!!
more than 200oz banyak tuh!!!
tahniah!! anda ibu yg hebat!!

Ibu_Niyaz said...

wahhhh
sgt2 kagum ngn awak
tahniah2
ni yang wat saya makin bersemangat nak mengepam utk anak tersayang..

sya said...

salam kenal...
kagumnya dengan usaha su...
boleh jadikan pembakar semangat kitorang nanti... :D

mummy-aulia' said...

TQ semua..bukanlah hebat sangat, cuma azam kuat.semangat lebih sebab ada kawan2 yang sama2 mengepam..bila rasa down, sembang2 ngan dorang, tgk dorang pam, terus datang balik semangat tu.. =)

insyaAllah, semua ibu boleh buat mcm yg su buat.

Proud Mama's Dairy said...

Salam kenal,

Kagum dengan semangat mummy aulia.. mmg sepatutnya ibu-ibu "askar" lebih kuat semangatnya dalam menyusukan anak dengan susu ibu... jika senjata boleh digalas, hutan boleh diredah, lautan boleh diharung, susu ibu pasti boleh... (kata-kata semangat untuk diri sendiri)

Related Posts with Thumbnails