My Online Friends. TQ for following me =)

Sunday, January 9, 2011

Anak lelaki menanggung najis?

Hari ni su nak berkongsi satu ilmu yang su sendiri baru je tahu pagi tadi masa menghadiri Bengkel Tiang Agama (bengkel ni dianjurkan oleh Exco Kerohanian DPA 2/2010 dan semua peserta wajib hadir).
Su rasa ramai yang tahu kan, kita boleh solat sambil mendukung anak. Tapi rasanya, tak ramai yang tahu yang sebenarnya, kita tidak boleh solat sambil mendukung anak lelaki yang belum berkhatan. Ini kerana  anak lelaki yang belum berkhatan dikira menanggung najis di badannya. Sama jugak kes sekiranya anak itu (lelaki mahupun perempuan) memakai pakaian atau lampin yang bernajis.
Memang betul, ada hadis yang mengatakan cucu Rasulullah naik ke atas Baginda sewaktu Baginda sedang sujud. namun, perkara itu tidak membatalkan solatt baginda kerana cucu2 Baginda itu sudah bersunat. Sebab amalan orang Arab memang mengkhatankan anak lelaki sejak bayi lagi..berbeza dengan amalan di Malaysia. Oleh itu, kalau nak solat dengan mendukung anak lelaki, pastikan anak itu sudak dikhatan.

Di sini su kongsikan satu artikel daripada ustaz zaharuddin.

"Menurut Mazhab Syafie bersentuhnya anak yang menanggung najis di dalam lampin atau belum bersunat dengan seseorang dewasa yang sedang solat adalah tidak membatalkan solat.


Keadaan yang seperti ini ada disebutkan oleh Imam An-Nawawi di dalam Rawdah at-Tolobin dengan katanya : " Sekiranya (seseorang yang sedang solat itu bersentuh dengan sesuatu yang suci (pada jasanya seperti kanak-kanak ) tetapi benda yang suci tadi bersentuh pula dengan najis atau menanggung najis maka TIDAK BATAL SOLATNYA" (Rujuk Rawdah at-Tolibin, hlm 123 cet : Dar Ibn Hazm). Pada hemat saya ini adalah kerana :-
a. Bersentuh itu tidak secara langsung dengan najis yang di tanggunginya. Jika secara langsung batallah solat seseorang tapi tidak wudhunya. Jika tersentuh najis secara langsung, ia hanya perlu membasuh najis itu sehingga bersih, dan tiada wudhu baru diperlukan.

b. Bersentuh secara tidak langsung dengan budak yang menanggung najis seperti memegang tangannya atau ia menyentuh pakaian kita, adalah tiada membawa sebarang masalah kerana kanak-kanak itu bukannya najis bergerak dan tidak pula tubuhnya bertukar menjadi najis hingga tidak boleh disentuh sama sekali, ia hanya menanggung najis sahaja.

Bagaimanapun, solat boleh terbatal sekiranya kita menanggung kanak-kanak ini (ia disebut dalam mazhab Syafie sebagai : "Haamil limuttasil binajastin") sama ada dengan mendukungnya atau ia memanjat belakang kita semasa sujud atau ia duduk di atas riba semasa kita sedang duduk tasyahhud akhir. (Mughni Al-Muhtaj, 1/ 264 cet Dar al-Fikr )

Akan tetapi jika kita menanggung sesuatu najis lalu bertindak membuangnya dengan cepat, solat tidak dikira batal . Ia berdasarkan peristiwa para sahabat bersolat bersama Nabi SAW dan Nabi SAW bersolat dengan memakai selipar, lalu tiba-tiba mereka melihat Nabi SAW (semasa dalam solat) menanggalkan seliparnya, maka seluruh sahabat yang melihat keadaan ini turut menanggalkan selipar mereka (kerana menyangka ia adalah perbuatan yang mesti diikuti), maka apabila telah selesai solat nabi bertanya kepada para sahabat : " Apakah yang menyebabkan kamu menanggalkan selipar-selipar kamu ? : para sahabat menjawab : kerana kami melihat kamu melakukannya : nabi membalas : Telah datang kepadaku Malaikat Jibrail as lalu memberitahuku bahawa di seliparku terdapat kekotoran atau najis (maka aku tanggalkan kerana itu). (Riwayat Abu Daud , no 650 , hlm 92 : Shohih menurut Albani. cet : Bayt Afkar )

Dari hadith di atas jelas kepada kita jika dengan segara membuang penanggungan kita terhadap najis, maka solat tidak terbatal sebagaimana dengan sgeranya Rasulullah membuang seliparnya yang terdapat najis. Justeru, jika anak kecil yang menanggung najis duduk di atas riba kita dan dengan pantas kita mengelak, maka solat tidak batal. (Rujuk Al-Fiqh Al-Manhaji, bab perkara yang membatalkan solat)

Sekian
Ust Zaharuddin
http://www.zaharuddin.net/

2 comments:

MarDiah said...

Mendukung anak yang masih memakai diapers pun tak boleh sebab ada najis. walaupun dipangku.

Anonymous said...

Saya nak tanya..apa maksud xleh dukung budak lelaki yg belom berkhatan?abis kalau baby mcm mana?

Related Posts with Thumbnails