My Online Friends. TQ for following me =)

Thursday, December 23, 2010

Penyusuan Susu Ibu - Mengapa & Bagaimana Menjayakannya.

Itu adalah tajuk yang su pilih untuk ceramah minggu depan. Siapa penceramahnya?
SUHAILI BINTI MOHAMAD ZAHIDI!!
Ye, saya lah tu..hihiii..
Ada kawan yang minta sue bagi talk pasal BF untuk sesi HELWA bersama peserta2 wanita DPA bil.2/2010. Dia siap submit paper untuk dapatlan kelulusan urusetia kursus. So kelulusan pun dah dapat, & insyaAllah next week su akan sampaikan ceramah tersebut. Pengalaman pertama ni..cuak jugak sebenarnya..hihiii...
Su nak share antara isi kandungan dalam ceramah su nnt. Kalu ada cadangan penamabahbaikan, tolong inform su yer..

1- mengapa BF - tuntutan agama/fitrah manusia (ayat2 Quran)
                        - manfaat BM pada ibu & bayi (komposisi BM vs FM)
2-bagaimana susu terhasil
  -masa pregnant
 - lepas bersalin (kolostrum-gambar & khasiatnya)
 -hormon2 terlibat & anatomy breast
 - konsep demand vs supply

3-Bagaimana meneruskan PSI setelah bekerja
 - dapatkan ilmu & sokongan kawan2, forum, mbfpc, sgm
- sediakan peralatan yg diperlukan - pam, cooler bag, chiller, storage (u akan selitkan jugak gambar/video teknik marmet)
-jadual pengepaman di ofis & direct bf di rumah

4- Perkara-perkara yang boleh menggagalkan PSI
- poor latching/holding position
-campur FM-baby less suck, less stimulation
-bottle feed too soon-seeloknya tunggu sampai sebulan b4 perkenalkan dengan botol utk elakkan nipple confuse
-kurang ilmu, kurang yakin
-kurang sokongan

5-penutup (breastmilk=bestmilk)

Su bercadang nak tunjukkan nursing accessories such as nursing blouse & tshirt, tp kenaa tengok sempat atau pun tidak since masa yg diberi cuma sejam saja..kalau tak sempat, maybe just tunjuk gambar je kot.

Any opinion?ok tak ek? harap2 su boleh deliver dengan baik nnt.. =)

3 comments:

fathinz md nor said...

su,
bila2 su nak pakai gambar bfeeding fathin boleh..
ada gamba in wrap, etc..

Azrina said...

Good luck Cik Su

mummy-aulia' said...

thank you kak fathin & along.. =)

Related Posts with Thumbnails