My Online Friends. TQ for following me =)

Tuesday, November 23, 2010

Tag : Istilah / Bahasa dengan Anak

Terjumpa tag dari Lynd kat blog ayu & lea..
Su nak jawab jugak..hihiii..boleh ye lynd..

1. Private Part
Boy -xpernah sebut lagi..hihiii.tp rasanya bird kot
Gurl --nama baby-punye..cth: aulia' punye
2. Punggung- montot
3.Buang Air Besar- berak/beyak
4. Buang Air Kecil- kencing
5. Pukul- babab
6. Tido- tido
7. Breast Feeding- susu
8. Makan- makan

Overall, su banyak cakap direct je dgn alia'. entahla..macam x pandai nak guna word2 lain..cuma untuk pukul je kot su sebut babab. Rasa pukul tu macam kasar sangat je..

4 comments:

farah said...

hmm...nak share...antara farah dgn alia..mmg gn bhs penuh tp akan di shortkan oleh alia....tp time dia nk mnja2 tu bru gn bhs budak2...cth:
nak berak=nak yak..
mengantuk=tuk..
keras=yash..
upin ipin=pin pin

yg dia pnggil penuh ialah 'ibu' n 'abah'..

KasehKu said...

Salam kenal.
Thanx sebab sudi jawab tag.
Suke jawapan yang "Baby Punye"

mummy-aulia' said...

farah~ dok tertunggu-tunggu bila aulia' nak pandai pggil mummy & baba.. mesti syok kan, anak dah pandai cakap.. =)

MamaNasih said...

salam perkenalan, saya berjalan2 mencari maklumat...
tapi nak berkongsi sket kot wpun baby saya bru 5 bulan. Saya cdgkan guna bahasa penuh apabila bercakap dengan anak. Tak perlu guna bahasa kanak-kanak atau telorkan. Takut nanti anak jadi telor dan lambat bercakap dengan bahasa betul.
ok, sekadar pandangan, sori yek...

Related Posts with Thumbnails