My Online Friends. TQ for following me =)

Wednesday, November 24, 2010

Aulia' dan solid food

Su susah hati sebenarnya ni..
Sampai sekarang, aulia' masih minum 8botol x 4oz susu sepanjang masa dia kat nursery (8pg-5ptg)
Walaupun dah berusia 10 bulan, aulia' masih lebih banyak comsume susu dari makan solid food.
Bubur nasi yang su buat pun jarang sangat dia habiskan.
Biasanya memang makan 2-3 suap je.

Dulu su memang tak bagi aulia' makan biskut bayi, roti & any instant food terutamanya nestum.
tapi sekarang ni su terpaksa bagi dia makan biskut bayi & roti sebab dia tak nak makan nasi.
Kadang-kadang sangat je dia berselera makan nasi.
Roti ok jugaklah. Boleh habis separuh keping sekali makan..itupun su cicah dulu dengan air bagi lembut sikit.

Su perasan yang aulia' ni macam malas nak mengunyah. Dia selalu nak telan terus. Sebab tu sampai sekarang pun su still tak berani nak bagi dia makan nasi lembik. Dia selalu macam nak terlekat je kalau su bagi nasi yang berketul sikit. Dah tu, sekarang ni pandai pulak jolok tekak sendiri. macam manalah makanan tu nak masuk perut. Tengah-tengah makan, dia masukkan jari dalam mulut. Adoiiiiiii...geram betul!!kadang rasa nak marah je dengan aulia' ni..

Susah hati ni..kesian kat aulia'. Harap-harap bila su takde nanti, aulia' boleh belajar untuk makan lebih banyak.su takut dia x cukup zat kalau masih bergantung kat susu je sebab lepas ni sesekali je aulia' akan dapat fresh breastmilk. Poor my baby.. huk huk =(

8 comments:

Najwa Salwana said...

su dah cuba bagi fruit puree?apple puree ke,papaya,carrot,banana dan macam2 buah lagi.

maybe Aulia suka makan benda manis sbb susu mummy kan manis.

mummy-aulia' said...

dah..puri buah mmg su dah introduce awal2.dulu dia nak, sekarang dah x nak. aulia' cepat boring dgn mknn yang sama.tp nnt su try bg papaya..dah lama jugak x try bg papaya kat dia.

tu la..dia suka susu mumyy je..kadang dah makan pun, pas makan still nak nyonyot jugak..

cik puan akish said...

ahaaa!!!!!me mengalami masalah problem yg same yunk!!!my dadif pon malas mengunyah..geram betol...kalo bg bubur...haih...4 suap pon tak sampai....=(

fathinz md nor said...

salam su,
fathin with jannah semua kasi dia eat sendiri, tak bersuap. cube cook puree mcm najwa ckp, or bubur pun, kalau boleh takmo kasi instant food. and then kasi dia makan sendiri. dia akan makan based on keperluan dia, dont worry. ade fathin upload video jannah mkn kat fb.

mummy-aulia' said...

cik puan akish~ye, mmg sgt geram kan.huhuuu

kak fathinz~hmm..kalaulah nk tggu aulia' makan sendiri, x makan lah jawabnya.dia x pandai masukkan benda dalam mulut.pandai masukkan jari je.su selalu bg dia pegang mknn, tp dia xpenah masukkan dalam mulut. =(
tp nnt su try gak mcm najwa & kak fathin cadangkan..thanks ya

nur said...

sabar je la su... mmg anak2 yg cerewet mkn mcm tu.. cepat bosan dgn solid food yg sama. nasib baik danish tak secerewet abg dan kakaknya :)

ayu said...

su dear,

ayu ada hadapi prob yg sama ketika danial dulu..since sampai skrg tau..danial minum 6 botol x 4oz kat rumah pengasuh + 3 kali bubur..mmmm..banyak kan..danial mmg makan banyak, tapi, minum susu pun banyak..so, ayu pernah tanya pada rakan2 bf yg lain, diaorang kata layan je..cuma maybe kena lebihkan air masak kalau tak nak bagi baby minum susu byk2..tapi, kita ibunya..mesti nak diaorg minum susu banyak kan?? tak pe la su, pelbagaikan resipi bubur tu lagi..benda ni take time sebenarnya..all the best ye..^_^
jum pi sgm ahad ni nak tak??

mummy-aulia' said...

ayu~tringin nak gi since topik pun cam best.tp xleh nak join sbb ahad ni su kene report utk kursus tu kat bukit kiara.so banyak benda nak kene prepare.ahad tu pun myb su gi umah mertua kat KL..nnt ayu share kat blog ye..

Related Posts with Thumbnails