My Online Friends. TQ for following me =)

Thursday, October 28, 2010

Sukarnya Menjadi Isteri SolehahSabda Rasulullah yang bermaksud :

"Sampaikanlah kepada sesiapa yang engkau temui daripada kaum wanita, bahawasanya taat kepada suami serta mengakui haknya adalah menyamai pahala orang yang berjihad pada jalan Allah, tetapi sangat sedikit sekali golongan kamu yang dapat melakukan demikian." (Riwayat Al-Bazzar dan Ath-Thabrani)

"Mana-mana wanita (isteri) yang meninggal dunia dalam keadaan suaminya meredhainya, maka ia akan masuk ke dalam syurga." (Riwayat at-Tirmizi, al-Hakim dan Ibnu Majah).

" Tiada faedah yang paling baik diperoleh seorang mukmin (suami yang beriman) selepas bertaqwa kepada Allah azza wa jalla selain isteri yang solehah. Apabila suami menyuruhnya, ia mentaatinya. Jika suami memandangnya ia menggembirakan hati suaminya. Sekiranya suami bersumpah, ia memenuhi sumpah suaminya itu. Apabila ia keluar kerana bertugas atau berjuang, ia menjaga maruahnya dan maruah suaminya serta menjaga harta benda suaminya dengan cara berjimat cermat membelanjakannya." (Riwayat Ibnu Majah)

Jom.. tingkatkan usaha untuk jadi isteri yang solehah.. Ikhlaskan setiap perbuatan, setiap usaha demi Allah, insyaAllah segalanya akan dipermudahkan.

2 comments:

ibudhani said...

ssh la nk jd istri solehah...mana x nye sy ari2 ade je yg xkena...mula la gadoh2 ..

insyaallah sy try tingkatkan usaha jd istri solehah

mummy-aulia' said...

xpe leni..itu lah tujuan entry ni dibuat..hehee.. mengingatkan diri sendiri & juga isteri2 yang lain..mmg ssh, tp insyaAllah besar pahalanya kalau kita berjaya

Related Posts with Thumbnails