My Online Friends. TQ for following me =)

Monday, October 4, 2010

HB rendah? makanlah BUAH DELIMA

Masa awak-awak semua mengandung dulu, ada masalah HB rendah x?
Masa su mengandung dulu, HB su rendah.
Ingat lagi...masa awal-awal preggy, su muntah teruk..berat su turun tiap-tiap bulan.
Then bila muntah dah hilang, dah boleh makan, berat pun naik..
Dah happy sangat..tapi tibe-tiba HB pulak turun.
Mula-mula tak tau apa kesannya, so buat relax je.
Bila dah tau, baru lah kelam kabut makan itu ini untuk naikkan HB.


Tapi yang paling berkesan, su makan BUAH DELIMA.
Ye, su tak suka makan organ dalaman (makruh hukumnya)
Su lebih suka makan delima (makanan sunnah, banyak khasiat)
Sedap ooooo buah delima yang merah2 tu..saya sangat suker..
Ni antara link tentang khasiat buah delima:

1. http://www.utusan.com.my/utusan/info.asp?dt=0627&pg=kn_04.htm&pub=Utusan_Malaysia&sec=Kesihatan&y=2010
2. http://pkukmweb.ukm.my/~ahmad/tugasan/s3_99/Azzuwal.html#delima
3. http://www.melur.com/myherba.asp?plant_id=283&cat=HERBA
 
Cubalah makan buah delima yer..

1 comment:

Adlina Husaini said...

sokong sgt!!! sebelum ni tak tau rupanya byk faedah buah ni cuma suka makan sebab masam manis kelat gitew

stok buah delima memang ada kat umah tapi kat sini mahal bebenor.yang ada ni pun import dari jitra punya

tapi still tak bagi aisy makan lagi sebab tak berani kut terlekat

*kalau tak de buah fresh boleh layan jus delima giffarine, 99% fresh delima juice..kalau nak 100% perah sendiri hehe

Related Posts with Thumbnails