My Online Friends. TQ for following me =)

Thursday, October 28, 2010

Sukarnya Menjadi Isteri Solehah



Sabda Rasulullah yang bermaksud :

"Sampaikanlah kepada sesiapa yang engkau temui daripada kaum wanita, bahawasanya taat kepada suami serta mengakui haknya adalah menyamai pahala orang yang berjihad pada jalan Allah, tetapi sangat sedikit sekali golongan kamu yang dapat melakukan demikian." (Riwayat Al-Bazzar dan Ath-Thabrani)

"Mana-mana wanita (isteri) yang meninggal dunia dalam keadaan suaminya meredhainya, maka ia akan masuk ke dalam syurga." (Riwayat at-Tirmizi, al-Hakim dan Ibnu Majah).

" Tiada faedah yang paling baik diperoleh seorang mukmin (suami yang beriman) selepas bertaqwa kepada Allah azza wa jalla selain isteri yang solehah. Apabila suami menyuruhnya, ia mentaatinya. Jika suami memandangnya ia menggembirakan hati suaminya. Sekiranya suami bersumpah, ia memenuhi sumpah suaminya itu. Apabila ia keluar kerana bertugas atau berjuang, ia menjaga maruahnya dan maruah suaminya serta menjaga harta benda suaminya dengan cara berjimat cermat membelanjakannya." (Riwayat Ibnu Majah)

Jom.. tingkatkan usaha untuk jadi isteri yang solehah.. Ikhlaskan setiap perbuatan, setiap usaha demi Allah, insyaAllah segalanya akan dipermudahkan.

Economic Transformation Programme (ETP): Chapter 10: Revving Up the Tourism Industry

Kawan-kawan, sila baca artikel Malaysiakini kat sini..
Pastu boleh baca paperwork yang dibentangkan dalam website pemandu.

Dah baca dua-dua, bolehlah fikir & bagi pandangan masing-masing.
Terus terang, su kecewa. Rasanya tak perlu pun nak bina lebih banyak kelab malam semata-mata untuk tarik pelancong. Takutnya bukan pelancong asing yang makin ramai, sebaliknya anak-anak muda kita yang makin ramai hanyut dengan keseronokan 'dunia malam' tu. Maka makin ramailah remaja kita yang rosak akhlaknya, makin bertambah-tambahlah masalah sosial dalam negara kita ni.


Makin besar dan berat tanggungjawab kita sebagai ibu bapa. Doa su, semoga Allah berikan kita semua hidayah & kesabaran dalam mendidik anak-anak kita. Mudah-mudahan kita berjaya menjadi ibu bapa mithali yang berjaya mendidik anak-anak kita menjadi anak-anak yang soleh dan solehah. Moga mereka tak mudah hanyut dengan keseronokan dunia..Dan seandainya mereka menjadi pemimpin satu hari kelak, moga mereka menjadi pemimpin yang sentiasa mengajak pengikutnya ke arah jalan Allah. Amin, ya Robbal 'Alamin..

Wednesday, October 27, 2010

Posisi Menyusu Yang Betul

Posisi menyusu yang selesa bagi ibu dan bayi adalah salah satu aspek penting dalam menentukan kejayaan PSI. Ini kerana tanpa posisi yang betul, ibu & bayi tidak akan merasa selesa & sekaligus mengganggu emosi ibu & bayi. Selain itu, posisi menyusu yang tidak betul juga mungkin akan menyebabkan lekapan (latching) yang salah. Lekapan yang tidak betul boleh mencederakan puting ibu dan membawa kepada payudara membengkak, jangkitan kuman, saluran susu tersumbat & mastitis. Selain itu, ia juga mungkin menyebabkan bayi menolak untuk disusukan secara direct.

Beberapa posisi menyusu yang disyorkan :

Sebenarnya posisi yang betul bergantung kepada keselesaan kita. Tapi ada beberapa perkara yang ibu-ibu kene perhatikan untuk memastikan posisi tersebut betul. Antaranya :
1)ibu tidak merasa sebarang kesakitan sewaktu menyusu. Kalau rasa sakit, berhenti menyusu dan cuba betulkan posisi anda.
2)pastikan sebahagian besar aerola(tompok hitam pada puting) berada di dalam mulut bayi dan dagu bayi bersentuh dengan payudara
3)pastikan badan bayi rapat dengan badan anda. (jangan terlalu membongkok. Ini akan menyebabkan ibu merasa sakit belakang & tidak selesa)
4)Lihat bayi anda menyusu. Anda sepatutnya boleh melihat bayi menghisap beberapa kali & berhenti untuk menelan sebelum menghisap kembali. Dengarkan bunyi menelan tersebut. Di awal-awal penyusuan, bayi mungkin akan menghisap dengan laju. Tapi setelah beberapa minit, bayi akan merasa lebih selesa dan hisapan tersebut akan menjadi lebih perlahan.

Ingat, breastfeeding tidak sepatutnya menyebabkan kesakitan pada ibu. Berikan anda & bayi masa untuk mendapat posisi yang paling selesa. Sekiranya bayi menolak untuk disusukan, cuba ubah posisi anda. Selain itu, sekiranya anda memilih untuk menyusukan anak sambil baring, pastikan hidung bayi tidak tertutup dan bayi boleh bernafas dengan selesa.

Enjoy Breastfeeding!!

p/s: aulia' sekarang suka menyusu sambil tertonggeng-tonggeng. heheh..kelakar tengok dia goyang2 bontot masa nyusu. kadang tu dia time dia dok isap kosong je, su geletek2 dia..boleh pulak dia gelak tp still tak lepas cik N tu.hihiii..macam2 anak2 ni kan..seronok tgk keletah dia

Resepi Bubur Nasi + Sup Ayam untuk Aulia'

Aulia' dah 9 bulan. Tapi dia saaaaaaaangaaaaattttt (sila baca dengan 6 harkat ye..hik hik) susah nak makan.
Dah macam-macam su try, tapi tak jalan jugak.
Cikgu kat nursery pun mengadu aulia' tak nak makan.
Kalau makan pun, sikit je.Pastu dia muntahkan balik.Aiyooo

Weekend hari tu try resepi baru. Alhamdulillah, aulia' makan banyak. (Banyak la dibandingkan dengan kebiasaan. But still sikit kalau nk banding dengan baby lain seusia dia.huhuuu)
So ini lah resepinya..

1)Mula-mula masak nasi macam biasa.
2)Pastu buat sup ayam. Caranya :
- letak minyak sikit, then tumis bawang & sedikit cengkih
-masukkan halia sikit, & masukkan air secukupnya.
-pastu masukkan ayam, tutup periuk.
-biar sampai ayam tu lembut (su biar dalam masa sejam la jugak.lagi lama lagi sedap..)
-masukkan carrot & kentang yang telah dipotong, biar sampai lembut
-sebelum tutup api, masukkan daun sup & daun bawang

3) Racik isi ayam, asingkan cengkih, pastu blendkan sup tu dengan nasi.

Selamat mencuba!! =)

p/s: sup & bubur ni sangat sedap walaupun tanpa garam & perasa tambahan. Su sendiri pun suka..heheee

Tuesday, October 26, 2010

Blocked Duct or Mastitis?

Sedihhhh...

Ahad lepas blocked duct telah menyerang saluran susu su di Cik B sebelah kanan.
Sakitnya sampai su demam.. Last su check suhu sebelum tidor, dah mencecah 39.3  darjah C.
Berselimut satu badan menahan sejuk sambil dok tuam breast. Pagi isnin tu barulah suhu su turun, but cik B still sakit lagi. 
Sekarang pun still sakit. Takde mood nak taip panjang2.. U all baca lah kat link ni pasal blocked duct/mastitis yer.. Dun worry, dis is a common problem among bf mothers..just make sure ia tidak melarat..

Take Care

nnt ada mood & dah ok, insyaAllah su buat entry pasal masalah ni k..rasa cam x aci lak just bg link gitu je.hihiii

Friday, October 22, 2010

Aulia' memanjat =p

26/10/10 ni genaplah usia Aulia' 9 bulan. Dah boleh buat macam-macam dah. Dah expert merangkak (suka merangkak laju-laju mcm kita dok kejar dia..hahahaa), dah terer memanjat kerusi, & latest ni dah pandai panjat tangga. Huhuuu..kuussss semangat tengok dia merangkak naik tangga. Tapi su fikir kalau asyik dok halang dia, bila dia nak belajar. Jadi su biarkan dia naik tangga, & su sentiasa support belakang dia. Semalam, dia dah berjaya naik smpai separuh tangga..
 Aulia' on de way ke dapur, nak tolong maktok & mommy masak.. =P

Aulia' berdiri pegang kerusi. Tengoklah, su letak bantal & toto kat ruang tamu rumah.Hihiii..supaya kalau aulia' terjatuh, tak lah sakit sangat kepala & badan dia.. Jangan x tau, aulia' dah start lepas2 tangan. Tapi memang immediately dia jatuh laa..hihii..kaki tak kuat lagi, tapi berlagak macam dah terer sangat.. =P


Gambar terkini bertarikh 21/10/2010. Aulia' berjaya naik sampai separuh tangga tu..Dah tak larat nak naik sampai atas kot..kikiiii..But of kos, su pegang badan dia. Takut dia terjatuh.. Tengoklah..happy betul dia dapat panjat tangga tu.. Berani betul aulia' ni.. =P

Aulia' sayang, cepat2 besar yer..mummy x sabar nak tengok aulia' berjalan. Harapnya mummy dapat tengok aulia' berjalan sebelum mummy gi kursus bulan depan ye sayang.. MMMMMUAHHH


Kesilapan Awal Yang Menjejaskan Proses Penyusuan Susu Ibu (PSI)

Dah lama rasanya tak berkongsi tentang PSI. Perkongsian kali ni bukanlah dalam bentuk formal atau hasil rujukan mana-mana buku, tapi lebih kepada apa yang su pelajari daripada pengalaman su, & juga daripada pembacaan.
      Antara kesilapan yang biasa ibu-ibu lakukan di awal-awal kelahiran bayi ialah memberikan bayi susu formula dan sekaligus memperkenalkan bayi dengan penggunaan botol & puting tiruan.Ada beberapa kesan negatif yang boleh menjejaskan proses PSI daripada situasi ini, iaitu:
1) proses penghasilan susu akan terjejas
2) meningkatkan risiko masalah keliru puting (nipple confused) pada bayi

1) Proses penghasilan susu akan terjejas
Ramai ibu sedia maklum, konsep asas dalam PSI ialah demand vs supply. Konsep ini menekankan bahawa penghasilan susu ibu adalah sangat bergantung kepada permintaan terhadap susu ibu itu sendiri. Ini bererti, setiap kali bayi menyusu secara terus dengan ibu (direct bf), permintaan itu terhasil. Begitu juga apabila ibu mengepam susu, permintaan turut akan terhasil. Namun, ibu-ibu perlu ingat bahawa hisapan daripada bayi adalah rangsangan yang terbaik untuk menghasilkan susu. Oleh itu, sekiranya ibu memberikan susu formula kepada bayi, maka bayi akan kurang menghisap puting ibu & permintaan untuk menghasilkan lebih susu akan berkurangan. Lama kelamaan, jika ini dibiarkan berterusan, susu ibu akan menjadi semakin sedikit. Bila susu makin sikit, ibu pun makin risau, maka semakin sikit lagi lah susu yang dapat dikeluarkan.
Su sertakan 2 link yang relevan dengan topik ini.. Sila baca di sini dan di sini.

2) meningkatkan risiko masalah keliru puting (nipple confused) pada bayi
Pakar laktasi mencadangkan supaya bayi tidak diperkenalkan dengan sebarang puting tiruan (puting botol, pacifier) sehinggalah bayi tersebut berusia sekurang-kurangnya 4 minggu. Sebab dalam masa 4 minggu, biasanya bayi sudah boleh menghisap dengan betul & tiada lagi masalah 'poor latching' atau pelekapan yang tidak betul. Dalam masa 4 minggu ini, sekiranya ibu tidak dapat menyusukan bayi secara terus, seeloknya adalah disarankan agar susu ibu diberi menggunakan sudu/cawan/syringe. Sekiranya bayi diperkenalkan terlalu awal dengan puting tiruan, dikhuatiri bayi akan menolak puting ibu. Ini kerana hisapan melalui botol adalah lebih mudah kerana bayi tidak perlu membuka mulut dengan luas & alirannya juga adalah lebih mudah. Pendapat peribadi su, su menggunakan puting yang lebih besar & leper di hujungnya supaya aulia' tetap perlu membuka mulut luas2 sewaktu menghisap botol bagi mengelakkan keliru puting. Refer di entry ini mengenai masalah keliru puting dan cara mengatasinya.

Kedua-dua masalah di atas adalah sangat signifikan. Ramai ibu yang gagal menyusukan anak akibat daripada 2 masalah tersebut. Oleh itu, su harap agar entry ini dapat membantu bakal-bakal ibu supaya tidak melakukan kesalahan yang sama. Ingat, minggu-minggu pertama kelahiran, perut bayi masih terlalu kecil & tidak memerlukan susu yang banyak. Semoga kita semua berjaya menyusukan anak-anak kita! =)

HAPPY BREASTFEEDING!!

Thursday, October 21, 2010

Baby Food & Bottle Warmer


Bulan depan (28/11/2010) insyaAllah su akan daftar diri untuk kursus selama 6 bulan. Daripada cerita kawan-kawan, sekarang ni dah boleh balik setiap minggu. Alhamdulillah..
Tapi sedih mengenangkan aulia' terpaksa minum EBM saja setiap hari.. Langsung xde yang fresh.. =(
Masa su kursus nanti, insyaAllah aulia' & suami su akan tinggal di rumah mak su.. Kat putrajaya je jugak.. (sekarang ni pun tiap2 petang kami lepak kt rumah mak. Tolong mak masak, makan, solat maghrib dulu..pastu baru balik rumah.. Rumah mak dengan rumah su selang 2 traffic light je..hehee)
So untuk menyenangkan mak & suami, su bercadang nak beli bottle warmer. Kalau tengah2 malam aulia' terjaga nak susu, senangla sikit mak/suami su nak panaskan.. kalau rendam dlm air suam, lambat benor nak panas susu tu.. Kesian pulak kat aulia' & mak/suami su tu kan..
RM89.90 (otakibaby.com)
Ermm..brand apa yang bagus yer? yang cepat panas, selamat & tahan lama.. Su dok survey beberapa brand. Ini yang paling murah..
Selain tu ada lagi beberapa brand yang 'affordable'..antaranya:
RM119.50 (enjoybreastfeed.com)
 Selain tu, ada juga beberapa 2nd hand item..
RM99.00, used item rating 7.5/10


RM89.00, used item rating 7.5/10

Ermm..belum boleh decide lagi nii..tapi rasanya memang kena beli jugak..


Tuesday, October 19, 2010

Bila si manja kami demam

Inilah sebabnya blog ni bersawang selama 2 minggu.
Alkisahnya, aulia' demam panas.
Dia start demam petang Isnin (4/10/10), tapi masih lasak lagi.

Selasa (5/10/10) pagi, su & husband bawak dia gi klinik.
Then satu hari dok rumah, pakai cool fever. Suhu pun ok la..x cecah 38 lagi..


Malam tu, dalam pukul 3.30 aulia' terjaga nak nyusu..Masa su bf kan dia, 2-3 kali dia tersentak. Macam terkejut, tapi terkejut yang amat sangat. Pastu dia nangis..su dah x sedap hati..kejutkan suami, & amik suhu aulia'.
Ok je..dalam 37.6 kalau x silap su masa tu. Sambil amik suhu tu su still bf aulia' lagi. Tiba-tiba dia terkejut lagi. Then dia nangis.
Ya Allah, tak leh su nak cerita macam mana tangisan dia tu. Lain sangat2. Bila dah senyap, dia kaku. Kepala, tangan, kaki langsung tak bergerak. Panggil pun dah xde respond. Ya Allah...su betul2 panik masa tu.
Su baca segala macam ayat yang su teringat masa tu.. and lastly, aulia' muntah. Terus su ajak suami gi Hospital.
Sampai hospital dalam pukul 4.15 pagi. Doktor cek, & kata maybe aulia' kena sawan, tapi simptom2 tu x macam sawan yang biasa. Mula2 dok kat observation bay, tapi pastu pindah ke wad kanak-kanak. Sedih tengok aulia' kena cucuk untuk masukkan air dalam badan dia.

Kami dok kat hospital tu dua hari 1 malam. Alhamdulillah, aulia' cuma demam biasa. Sekarang dia dah sembuh, tapi masih selesama sikit-sikit. Pengalaman 1st time aulia' demam panas, memang betul2 mencuakkan & merisaukan su..
Thanks kepada adik tersayang, Siti Naquiah & kawan2nya (hana, tikah, lela) & kepada kawan-kawan suami (ina, su, kak ziana, wani) yang datang melawat Aulia' dan hadiahkan teddy bear kat dia.. =)


Ya Allah, Kau jauhkanlah anakku daripada sebarang penyakit & malapetaka. Berikanlah dia kesihatan yang baik, panjangkanlah umurnya & jadikanlah dia anak yang solehah..aminn

GA- The Way They Sleep

Hihi..jangan marah yer..su buat marathon men'join' GA..hihiii
kali ni giveaway pasal style baby tido..saya sangat suka.. GA ni dianjurkan oleh blog ini

Ok, layan gambar yang su pilih yer..


Hii..gambar ni diambil masa aulia' berumur lebih kurang 5 bulan kot.. Perasan tak, aulia' tido sambil pegang tangan. Hehe..comel je su tengok.. sampai sekarang pun, aulia' suka tido pegang tangan camni. Kadang-kadang masa bf aulia', dia suka pegang tangan su. pastu kalau tertido, tertido lah dia dengan dok pegang tangan su..hihiii..Love De Moment soooooo MUCH!!

Imaan dah Setahun Giveaway

Hihiii..Jarang sangat-sangat join GA. Tapi kali ni saja suka2 nak mencuba.
GA kali ni sempena dengan birthday adik Ruhil Imaan yang pertama.. Acik su wish birthday kat imaan yer..

Selamat hari lahir buatmu, adik
Alhamdulillah, genap setahun adik bernafas di bumi Tuhan ini
Dengan didikan ibu & ayah, adik belajar mengenali dunia..
sebuah alam yang begitu asing, yang begitu mencabar

Namun bergembiralah sayang..
kerna ibu & ayahmu akan sentiasa menemanimu
mengiringi setiap langkahmu
merawat setiap lukamu
menghapus setiap tangismu

Secebis doa acik kirimkan
moga adik terus membesar dengan sihat
moga keletahmu menyenangkan hati ibu & ayahmu
agar kelak, adik menjadi anak yang solehah..buat bekalan ibu & ayahmu
DUNIA & AKHIRAT
AMIN..YA ROBBAL 'ALAMINN

Siapa-siapa nak join, klik sini ok..
http://imaan09.blogspot.com/2010/09/imaan-dah-setahun-giveaway.html

Monday, October 18, 2010

Maher Zain's Lyrics

Haha..bonus untuk peminat-peminat Maher Zain, su jumpa satu blog yang share semua lirik lagu dalam album Maher Zain ni. So untuk semua peminat-peminat Maher Zain, hayati lirik-lirik ini yer.. Thanks to Nadirah kerana mengizinkan su kongsi lirik ini di blog. =) 
 
Artist: Maher Zain
Album: Thank You Allah
Copyright: Awakening Records 2009

1) ALWAYS BE THERE

Allahuakbar…

If you ask me about Allah
And what I know about it
I’ll answer will be .....

It’s everything about Allah
The pure love to our soul
Who have created you and me,
The heaven and whole universe
The One that made us hold and free
The Guardian of His True believers

So when the time gets hard
There’s no way to turn
As He promises to you
He’ll always be there
To bless us with His love and His mercy coz
As He promises to you
He’ll always be there

He’s always watching us, guiding us
And He knows what’s in our little heart
So when you lose your way to Allah
You should turn
As He promises to you He’ll always be there ...

Could bring the sun from the darkness
Into the light
Subhanallah
Capable of everything
Should never feel afraid of anything
As long as we follow His guidance
All the way through a short time
We have in this life
Soon it’ll all be over
And we’ll be in His heaven
And we’ll all be fined

So when the time gets hard
There’s no way to turn
As He promises to you
He’ll always be there
To bless us with His love and His mercy coz
As He promises to you
He’ll always be there
He’s always watching us, guiding us
And He knows what’s in our little Heart
So when you lose your way to Allah
You should turn
As He promises to you He’ll always be there

Allahuakbar

2) YA NABI SALAM ALAYKA

أنتَ نورُ اللـَّهِ فـَجرًا
جـِئتَ بَعدَ العُسر يُسرًا
رَبُّنا أعلاكَ قـَدرًا
يا إمامَ الأنبياءِ

أنتَ فى الوجدان حَىٌّ
أنتَ لِلعـَينـَين ضـَىٌّ
أنتَ عِندَ الحَوض رىٌّ
أنتَ هادٍ وَصَفىٌّ
يا حَبيبى يا مُحَمَّد

يا نـَبىّ سَلام عَلـَيكَ
يا رَسول سَلام عَلـَيكَ
يا حَبيب سَلام عَلـَيكَ
صَلـَواتُ اللـَّه عَلـَيكَ

يَرتـَوى بـِالحُبِّ قـَلبى
حُبِّ خـَير رُسل رَبّى
مَن بـِهِ أبصَرتُ دَربى
يا شـَفيعى يا رَسولَ اللـَّه

أيُّها المُختارُ فينا
زادَنا الحُبُّ حَنينا
جـِئتـَنا بـِالخـَير دينا
يا خِتامَ المُرسَلينَ
يا حَبيبى يا مُحَمَّد

Anta noorol lahy fajran (You are the light of Allah at dawn)
Jeita baadal osry yosran (You came after the hardship as convenience)
Rabbona aalaka kadran (Our God raised up your position)
Ya imam al anbeya'ee (Oh Imam (Leader) of the Prophets)

Anta fel wejdany hayyon (You are alive in sentiment)
Anta lel aynayny dayyon (You are the light of eyes)
Anta endal hawdy reyyon (You are the irrigation at the Hawd (basin))
Anta haden wa safeyyon (You are the absolutely pure guide)
Ya habeeby ya muhammad (My beloved Muhammad)

Ya nabey salam alayka (Oh Prophet, peace be upon you)
Ya rassool salam alayka (Oh Messenger, peace be)
Ya habeeb salam alayka (Oh beloved, peace be)
Salawatol lah alayka (The prayers of Allah be)

Yartawee bel hobby kalby (My heart irrigates with love)
Hobby khayry rosly rabby (The love of the best of Messengers of my God)
Man behee absarto darby (Whom by him I have seen my path)
Ya shafee'ee ya rassool allah (My intercessor, Oh Messenger of Allah)

Ayyohal mokhtaro feena (Oh, the chosen out from us)
Zadanal hobbo haneena (Love boosted up the nostalgia)
Jeitana bel khayry deena (You came for us with religious peace)
Ya khetamal morsaleena (Oh, final Messenger)
Ya habeeby ya muhammad (My beloved Muhammad)

3) INSYAALLAH

Everytime you feel like you cannot go on
You feel so lost
That your so alone
All you is see is night
And darkness all around
You feel so helpless
You can’t see which way to go
Don’t despair and never loose hope
Cause Allah is always by your side
Insha Allah x3
Insya Allah you’ll find your way
Everytime you can make one more mistake
You feel you can’t repent
And that its way too late
Your’re so confused, wrong decisions you have made
Haunt your mind and your heart is full of shame
Don’t despair and never loose hope
Cause Allah is always by your side
Insha Allah x3
Insya Allah you’ll find your way
Insha Allah x3
Insya Allah you’ll find your way
Turn to Allah
He’s never far away
Put your trust in Him
Raise your hands and pray
OOO Ya Allah
Guide my steps don’t let me go astraYou’re the only one that showed me
the way,
Showed me the way x2
Insha Allah x3
Insya Allah we’ll find the way

4) PALESTINE WILL BE FREE

Lyrics: Maher Zain & Bara Kherigi
Melody: Maher Zain

Every day we tell each other
That this day will be the last
And tomorrow we all can go home free
And all this will finally end
Palestine tomorrow will be free
Palestine tomorrow will be free

No mother no father to wipe away my tears
That’s why I won’t cry
I feel scared but I won’t show my fears
I keep my head high
Deep in my heart I never have any doubt
That Palestine tomorrow will be free
Palestine tomorrow will be free

I saw those rockets and bombs shining in the sky
Like drops of rain in the sun’s light
Taking away everyone dear to my heart
Destroying my dreams in a blink of an eye
What happened to our human rights?
What happened to the sanctity of life?
And all those other lies?
I know that I’m only a child
But is your conscience still alive

I will caress with my bare hands
Every precious grain of sand
Every stone and every tree
‘Cause no matter what they do
They can never hurt you
Coz your soul will always be free

Palestine tomorrow will be free
Palestine tomorrow will be free

5) THANK YOU ALLAH

I was so far from you
Yet to me you were always so close
I wandered lost in the dark
I closed my eyes toward the signs
You put in my way
I walked everyday
further and further away from you

Ooooo Allah, you brought me home
I thank you with every breath I take

الحمد لله الحمد لله
All praises to Allah

I never thought about
All the things you have given to me
I never thanked you once
I was too proud
to see the truth
And prostrate to you
Until I took the first step
And that's when you opened the doors for me
Now Allah, I realized what I was missing
By being far from you

الحمد لله
All praises to Allah

Allah, I wanna thank you
I wanna thank you for all the things that you've done
You've done for me through all my years I've been lost
You guided me from all the ways that were wrong
And did you give me hope

O Allah, I wanna thank you
I wanna thank you for all the things that you've done
You've done for me through all my years I've been lost
You guided me from all the ways that were wrong
I wanna thank you for bringing me home

الحمد لله
All praises to Allah

الحمد لله

6) ALLA HI ALLAH KIYA KARO (feat. Irfan Makki)

Allah hi Allah kia kero
dukh na kisi ko diya kero
jo duniya ka malik hai
naam ussi ka liya kero
Allah hi Allah…
Allah hi Allah…
kab chehray pe jhoot saja ke mitti hai sachai
jhootay ko duniya mein hamaisha milti hai rusvaye
sach ki raah pe chala karo.
dukh na kisi ko diya kero
jo duniya ka malik hai
naam ussi ka liya kero
Allah hi Allah
Allah hi Allah kia kero
dukh na kisi ko diya kero
jo duniya ka malik hai
naam ussi ka liya kero
Allah hi Allah…
Allah hi Allah…
Allah hi Allah…
sheeha toot ke jur sakta hai, dil na juray ger totay
kitna hai bedard woh insaan pyar ka ghar jo lootay
aisa zulm na kia kero
dukh na kisi ko diya kero
jo duniya ka malik hai
naam ussi ka liya kero
Allah hi Allah
Allah hi Allah kia kero
dukh na kisi ko diya kero
jo duniya ka malik hai
naam ussi ka liya kero
Allah hi Allah…
Allah hi Allah…
Allah hi Allah…
Khud Gharzi Ki Iss Duniya main pyar se jeena seekho
yoon logon ka dil na dukhao, Rab se darna seekho
sab se mohabbat kia karo
dukh na kisi ko diya kero
jo duniya ka malik hai
naam ussi ka liya kero
Allah hi Allah…
Allah hi Allah…
Allah hi Allah…
Allah hi Allah…
Allah hi Allah…
Allah hi Allah…
Allah hi Allah…

***************************
Translate to english:

say Allah Allah all the time
give no pain to anyone
who is the owner of this world
always say Allah's name

Allah say Allah

walk on the right path
give no pain to anyone
who is the owner of this world
always say Allah's name

don't do this selfishness
give no pain to anyone
who is the owner of this world
always say Alla'hs name
*********************************

7) THE CHOSEN ONE

In a time of darkness and greed
It is your light that we need
You came to teach us how to live
محمد يا رسول الله

You were so caring and kind
your soul was full of light
You are the best of mankind
محمد خير خلق الله

صلّوا على رسول الله
الحبيب المصطفى
Peace be upon The Messenger
The Chosen One

From luxury you turned away
And all night you would pray
Truthful in every word you say
محمد يا رسول الله

Your face was brighter than the sun
Your beauty equaled by non
You are Allah Chosen One
محمد خير خلق الله

صلّوا على رسول الله
الحبيب المصطفى
Peace be upon The Messenger
The Chosen One

I'll try to follow your way
And do my best to live my life
as you taught me
I pray to be close to you
On that day and see you smile
When you see me

صلّوا على رسول الله
الحبيب المصطفى
Peace be upon The Messenger
The Chosen One

صلّوا على رسول الله
Oh
Peace be upon.. Oh
The Chosen One

8) BARAK ALLAHU LAKUMA

We're here on this special day
Our hearts are full of pleasure
A day that brings the two of you
Close together
We're gathered here to celebrate
A moment you'll always treasure
We ask Allah to make your love
Last forever

Let's raise our hands and make Do'a
Like the Prophet taught us
And with one voice
Let's all say, say, say

بارك الله لكما وبارك عليكما
وجمع بينكما في خير

From now you'll share all your chores chores
Through heart-ship to support each other
Together worshipping Allah
Seeking His pleasure

We pray that He will fill your life
With happiness and blessings
And grants your kids who make your home
Filled with laughter

Let's raise our hands and make Do'a
Like the Prophet taught us
And with one voice
Let's all say, say, say

بارك الله لكما وبارك عليكما
وجمع بينكما في خير

بارك الله
بارك الله لكم ولنا

الله بارك لهما
الله أدم حبهما
الله صلّي وسلّم على رسول الله

الله تب علينا
الله ارض عنا
الله اهد خطانا
على سنة نبينا

Let's raise our hands and make Do'a
Like the Prophet taught us
And with one voice
Let's all say, say, say

بارك الله لكما وبارك عليكما
وجمع بينكما في خير

9) FOR THE REST OF MY LIFE

I praise Allah for sending me you my love
You found me home and sail with me
And I`m here with you
Now let me let you know
You`ve opened my heart
I was always thinking that love was wrong
But everything was changed when you came along
OOOOO
And theres a couple words I want to say
Chorus:
For the rest of my life
I`ll be with you
I`ll stay by your side honest and true
Till the end of my time
I`ll be loving you.loving you
For the rest of my life
Through days and night
I`ll thank Allah for open my eyes
Now and forever I…I`ll be there for you
I know that deep in my heart
I feel so blessed when I think of you
And I ask Allah to bless all we do
You`re my wife and my friend and my strength
And I pray we`re together in jannah
Now I find myself so strong
Everything changed when you came along
OOOO
And theres a couple word I want to say
*Repeat Chorus
I know that deep in my heart now that you`re here
Infront of me I strongly feel love
And I have no doubt
And I`m singing loud that I`ll love you eternally
Repeat Chorus
I know that deep in my heart..

10) HOLD MY HAND
I hear the flower's kinda crying loud
The breeze's sound is sad
Oh no...
Tell me when did we become
So cold and empty inside
Lost a way long time ago
Did we really turn that blind
We don't see that we keep hurting each other no
All we do is just fight
Now we share the same bright sun, the same round moon
Why don't we share the same love
Tell me why not
Life is shorter than most have thought
Hold my hand
There are many ways to do it right
Hold my hand
Turn around and see what we`ve left behind
Hold my hand my friend
We can save the good spirit of me and you
For another chance
And let's pray for a beautiful world
A beautiful world I share with you
Hold my hand....
Children seem like they've lost their smile
On the new blooded playgrounds
Oh no...
How could we ignore
heartbreaking crying sounds
And we're still going on
Like nobody really cares
And we just stopped feeling all the pain because
Like it's a daily basic affair
Now we share the same bright sun, the same round moon
Why don't we share the same love
Tell me why not
Life is shorter than most have thought
Hold my hand
There are many ways to do it right
Hold my hand
Turn around and see what we`ve left behind
Hold my hand my friend
We can save the good spirit of me and you
For another chance
And let's pray for a beautiful world
A beautiful world I share with you
No matter how far I might be
I'm always gonne be your neighbour
There's only one small planet where to be
So I'm always gonna be your neighbour
We cannot hide, we can't deny
That we're always gonna be neighbours
Your neighbour, my neighbour
We're neighbours
So hold my hand
There are many ways to do it right
Hold my hand
Turn around and see what have left behind
So hold my hand
There are many ways to do it right
Hold my hand
Turn around and see what we`ve left behind
Hold my hand my friend
We can save the good spirit of me and you
For another chance
And let's pray for a beautiful world
A beautiful world I share with you

11) AWAKEN

We were given so many prizes
We changed the desert into oasis
We built buildings of different lengths and sizes
And we felt so very satisfied
We bought and bought
We couldn't stop buying
We gave charity to the poor 'cause
We couldn't stand their crying
We thought we paid our dues
But in fact
To ourselves we're just lying
Oh...I'm walking with my head lowered in shame from my place
I'm walking with my head lowered from my race
Yes it's easy to blame everything on the west
When in fact all focus should be on ourselves
We were told what to buy and we'd bought
We went to London, Paris and
We made show we were seen in the most exlusive shops
Yes we felt so very satisfied
We felt our money gave us infinite power
We forgot to teach our children about history and honor
We didn't have any time to lose
When we were.. (were)
So busy feeling so satisfied
I'm walking with my head lowered in shame from my place
I'm walking with my head lowered from my race
Yes it's easy to blame everything on the west
When in fact all focus should be on ourselves
We became the visuals without a soul
despite the heat
Our homes felt so empty and cold
To fill the emptiness
We bought and bought
Maybe all the fancy cars
And bling will make us feel satisfied
My dear brother and sister
It's time to change inside
Open your eyes
Don't throw away what's right aside
Before the day comes
When there's nowhere to run and hide
Now ask yourself 'cause Allah's watching you
Is He satisfied?
Is Allah satisfied?
Is Allah satisfied?
Is Allah satisfied?
Oh..I'm walking with my head lowered in shame from my place
I'm walking with my head lowered from my race
Yes it's easy to blame everything on the west
When in fact all focus should be on ourselves

12) SUBHANALLAH (feat. Mesut Kurtis)

سبحان الله

سبحانك ربي سبحانك
سبحانك ما أعظم شانك

ندعوك ونرجوا غفرانك

Maher:
As I traveled through the earth
I can't help but notice
The symphony I hear all around
from the smallest grain of sand
to the faraway planets
to a flower put in roots in the ground
Every bird in the sky
Every rock and every raindrop
Says as it falls from the clouds
every ant, every plant
every breeze and all the seas
They all sing

سبحانك ربي سبحانك
سبحانك ما أعظم شانك

ندعوك ونرجوا غفرانك

Mesut:
جل الله بكل كون الله
ألمح نور الله
وذكر ربي في دقات قلبي
يهتف بسم الله
خلق الله
صنع الله ما أبهاه
والأكوان تسبح بسم الله
جل الله في علاه
يا رباه يا رحمن
الله

سبحانك ربي سبحانك
سبحانك ما أعظم شانك

ندعوك ونرجوا غفرانك

سبحان الله

سبحانك ربي سبحانك
سبحانك ما أعظم شانك

ندعوك ونرجوا غفرانك

13) OPEN YOUR EYES

Look around yourselves
Can’t you see this wonder
Spreaded infront of you
The clouds floating by
The skies are clear and blue
Planets in the orbits
The moon and the sun
Such perfect harmony

Let’s start question in ourselves
Isn’t this proof enough for us
Or are we so blind
To push it all aside..
No..

We just have to
Open our eyes, our hearts, and minds
If we just look bright to see the signs
We can’t keep hiding from the truth
Let it take us by surprise
Take us in the best way
(Allah..)
Guide us every single day..
(Allah..)
Keep us close to You
Until the end of time..

Look inside yourselves
Such a perfect order
Hiding in yourselves
Running in your veins
What about anger love and pain
And all the things you’re feeling
Can you touch them with your hand?
So are they really there?

Lets start question in ourselves
Isn’t this proof enough for us?
Or are we so blind
To push it all aside..?
No..

We just have to
Open our eyes, our hearts, and minds
If we just look bright to see the signs
We can’t keep hiding from the truth
Let it take us by surprise
Take us in the best way
(Allah..)
Guide us every single day..
(Allah..)
Keep us close to You
Until the end of time..

When a baby’s born
So helpless and weak
And you’re watching him growing..
So why deny
Whats in front of your eyes
The biggest miracle of life..

We just have to
Open our eyes, our hearts, and minds
If we just look quiet we’ll see the signs
We can’t keep hiding from the truth
Let it take us by surprise
Take us in the best way
(Allah..)
Guide us every single day..
(Allah..)
Keep us close to You
Until the end of time..

Open your eyes and hearts and minds
If you just look bright to see the signs
We can’t keep hiding from the truth
Let it take us by surprise
Take us in the best way
(Allah..)
Guide us every single day..
(Allah..)
Keep us close to You
Until the end of time..

Allah..
You created everything
We belong to You
Ya Robb we raise our hands
Forever we thank You..
Alhamdulillah..

14) YA NABI SALAM ALAYKA (ARABIC VERSION) - sama nombor 2

15) THANK YOU ALLAH (ACOUSTIC VERSION) - sama nombor 5

insyaAllah by Maher Zain

Lama tak ber'update' blog su ni.. Banyak perkara yang terjadi, yang nak su kongsikan, tapi keterbatsan masa membatasi segalanya. InsyaAllah, su akan cuba update bila ada masa terluang. Sambil tu, su nak kongsikan lirik lagu InsyaAllah yang dinyanyikan oleh Maher Zain. Sama-sama kita hayati lirik lagu ni yer..

Insya Allah
by:Maher Zain

Everytime, you feel like you cannot go on
You feel so lost
That you’re so alone
All you is see is night
And darkness all around
You feel so helpless
You can’t see which way to go
Don’t despair and never loose hope
Cause Allah is always by your side

Insya Allah… Insya Allah… Insya Allah..
Insya Allah you`ll find your way

Everytime you can make one more mistake
You feel you can’t repent
And that its way too late
Your’re so confused, wrong decisions you have made
Haunt your mind and your heart is full of shame

Don’t despair and never loose hope
Cause Allah is always by your side
Insya Allah… Insya Allah… Insya Allah..
Insya Allah you’ll find your way
Insya Allah… Insya Allah… Insya Allah..
Insya Allah you’ll find your way

Turn to Allah
He’s never far away
Put your trust in Him
Raise your hands and pray
Ooo Ya Allah
Guide my steps don’t let me go astray
You’re the only one that showed me the way,
Showed me the way… Showed me the way…

Insya Allah… Insya Allah… Insya Allah..
Insya Allah we`ll find the way
Insya Allah… Insya Allah… Insya Allah..
Insya Allah we`ll find the way...


Monday, October 4, 2010

HB rendah? makanlah BUAH DELIMA

Masa awak-awak semua mengandung dulu, ada masalah HB rendah x?
Masa su mengandung dulu, HB su rendah.
Ingat lagi...masa awal-awal preggy, su muntah teruk..berat su turun tiap-tiap bulan.
Then bila muntah dah hilang, dah boleh makan, berat pun naik..
Dah happy sangat..tapi tibe-tiba HB pulak turun.
Mula-mula tak tau apa kesannya, so buat relax je.
Bila dah tau, baru lah kelam kabut makan itu ini untuk naikkan HB.


Tapi yang paling berkesan, su makan BUAH DELIMA.
Ye, su tak suka makan organ dalaman (makruh hukumnya)
Su lebih suka makan delima (makanan sunnah, banyak khasiat)
Sedap ooooo buah delima yang merah2 tu..saya sangat suker..
Ni antara link tentang khasiat buah delima:

1. http://www.utusan.com.my/utusan/info.asp?dt=0627&pg=kn_04.htm&pub=Utusan_Malaysia&sec=Kesihatan&y=2010
2. http://pkukmweb.ukm.my/~ahmad/tugasan/s3_99/Azzuwal.html#delima
3. http://www.melur.com/myherba.asp?plant_id=283&cat=HERBA
 
Cubalah makan buah delima yer..
Related Posts with Thumbnails