My Online Friends. TQ for following me =)

Wednesday, August 18, 2010

Utusan Malaysia Online - Forum

Utusan Malaysia Online - Forum

RAMADAN berkunjung lagi dan umat Islam berpuasa lagi di siang hari dan cuba meningkatkan amal ibadah di malam hari seperti mendirikan solat tarawih dan lain-lain solat.
Setelah bertahun mendirikan solat tarawih, ada yang masih berdebat di antara mendirikan lapan rakaat ataupun 20 rakaat. Saya ingin mencadangkan agar umat Islam di Malaysia mendirikan lapan rakaat solat tarawih di masjid dan surau.
Pada pemerhatian saya majoriti rakyat Malaysia mahukan solat lapan rakaat, ini kerana selesai sahaja lapan rakaat, majoriti masjid/Surau akan kosong dengan hanya meninggalkan "hard core & heavy weight" sahaja.
Jadi kenapa pihak masjid/surau syok sendiri melakukan 20 rakaat. Kenapa tidak hanya mendirikan solat lapan rakaat tetapi dipanjangkan sedikit bacaan ayat suci. Pada pendapat saya, pahalanya tetap sama kerana mendengar alunan ayat suci.
Tetapi yang afdalnya jemaah akan sama-sama mendirikan keseluruhan solat tarawih termasuk solat witir bersama imam yang mana akan menjadikan solat tarawih lebih bersepadu dan anak-anak kecil lebih memahami fadilatnya.
Cadangan ini saya bangkitkan setelah mendengar keluhan anak saya yang berumur 8 tahun semasa solat tarawih bersama di masjid. Semangatnya yang berkobar-kobar diawal solat mulai pudar selepas mendengar ada lagi 10 rakaat untuk diteruskan.
Lagipun majoriti jemaah terpaksa bekerja dan bersekolah keesokan harinya melainkan "heavy weight" yang telah pencen ataupun "hard core" yang memang pekerjaannya di masjid.
Fikir-fikirkan dan renung-renungkan. Selamat beramal.
AZIR
Keramat

Hmm..terkedu su membaca tulisan En.Azir ni..kasihan pun ada..Bukankah di Bulan Ramadhan ini kita dituntut untuk melipatgandakan amal ibadat?kalau pun tidak setuju dengan amalan solat terawikh 20 rakaat yang rata-rata diamalkan di masjid/surau seluruh negara, tak perlu lah sampai melabel golongan yang menunaikan solat terawikh 20 rakaat sebagai heavy weight ataupun hard core. Pelik betul su. Encik Azir, ramai je orang yang bersolat 20 rakaat, balik rumah sambung lagi dengan bertadarus, sebelum sahur bangun lagi utk qiamullail, tapi masih boleh bekerja/bersekolah esoknya. Lain kali tulis berdasarkan fakta ok..dahla hantar masuk paper..

p/s: su pun buat 8 rakaat je.tapi su kagum & admire dgn org yg buat 20 rakaat consistantly.kenapa dorang boleh luangkan lebih masa utk beribadat kepada Allah, tapi kita ni pulak sentiasa aje cuba mencipta alasan. Apa2pun, yang penting keikhlasan kita dalam beribadat. 

Semoga amal ibadat kita diterima oleh Allah..

6 comments:

amirah said...

betul sue..kalau cuma boleh buat 8, jngn la komen orang yg buat 20..jgn create excuse semata2

mummy-aulia' said...

tu la..yg penting keikhlasan kita dalam beribadat.tak kesahla 8 atau 20 rakaat..

waniez said...

ape ke b****p sgt org tuh???adoyai..menunjukkn kebodohan secara terang-terangan..nau'zubillah..

Anonymous said...

Good post and this fill someone in on helped me alot in my college assignement. Thank you on your information.

mummy-aulia' said...

u are most welcome.am glad to b able to help =)

Adlina Husaini said...

haha apa punya sengal la manusia tu..

Related Posts with Thumbnails