My Online Friends. TQ for following me =)

Wednesday, August 4, 2010

Utusan Malaysia Online - Dalam Negeri

Utusan Malaysia Online - Dalam Negeri

Bayi maut tercampak

KUANTAN 3 Ogos - Seorang bayi lelaki berumur setahun terbunuh selepas tercampak keluar dari jip dipandu bapanya yang dirempuh sebuah kereta di Kilometer 101.2 Lebuh Raya Pantai Timur dekat Lanchang semalam.
Mangsa, Lee Hau Kang meninggal dunia ketika dalam perjalanan ke Klinik Lanchang akibat kecederaan parah di badan.
Ibunya yang berusia 23 tahun cedera parah dan kini dirawat di Hospital Sultan Ahmad Shah (Hoshas), Temerloh.
Ketua Jabatan Ketenteraman Awam dan Trafik negeri, Supritendan Mohamed Fauzi Abdul Rahim berkata, kejadian pukul 11.10 pagi itu berlaku ketika tiga beranak tersebut yang berasal dari Kampung Sempalit, Raub dalam perjalanan dari Raub ke Kuantan.
"Sebaik sahaja tiba di tempat kejadian, jip yang dipandu bapa mangsa berusia 38 tahun dirempuh dari belakang oleh sebuah kereta jenis Toyota.
"Berikutan rempuhan itu, jip tersebut hilang kawalan lalu terbabas ke kanan jalan sebelum merempuh besi penghadang lebuh raya menyebabkan kenderaan itu terbalik," katanya ketika ditemui di Ibu Pejabat Polis Kontinjen (IPK) negeri di sini hari ini.
Menurut Mohamed Fauzi, sebelum jip itu terbalik, ibu dan bayi yang berada di tempat duduk penumpang hadapan tercampak keluar dari kenderaan.
Tambah beliau, bapa mangsa pula tersepit di tempat duduk pemandu namun berjaya dikeluarkan dan hanya mengalami cedera ringan.
"Dipercayai bayi yang berada dalam pangkuan ibunya itu tercampak keluar dari jip dan cedera parah," katanya.
Bagaimanapun, menurutnya, pemandu kereta Toyota berkenaan yang merupakan seorang kakitangan awam berusia 30 tahun tidak mengalami kecederaan.
"Kes ini disiasat mengikut Seksyen 41 (1) Akta Pengangkutan Jalan 1987," katanya.


Inilah yang paling su risaukan bila memangku aulia' dalam kereta. Su selalu guna car seat utk aulia' bila travel ke luar dari putrajaya. Kalau dalam putrajaya/bangi su selalu pangku je dia. Tapi lepas baca beriata ni, jadi risau pulak nak buat camtu lagi. Awal-awal dulu bila tengok su masukkan aulia' dalam car seat, mak su tak setuju jugak..macam su ni pentingkan diri sendiri, tak nak pegang anak sebab tak nak lenguh tangan. Jenuh la jugak nak explain yg itu semua untuk keselamatan aulia', bukan utk kepentingan su. sedara mara kat kampung pun macam tu jugak.. semua pakat geleng kepala bila tengok su dengan aulia' duduk kat seat belakang dalam kereta..hihiii..nak buat macam mana kan..terpaksalah enchek husband jadi drebar.. =)

Ibu-ibu sekalian, su sangat2 sarankan penggunaan car seat untuk anak-anak anda. Sekarang dah ada yang 2 in 1. boleh guna dlm lying position (utk newborn) dan juga utk sitting position (utk bayi yg lebih besar, yg dah boleh duduk). InsyaAllah, berbaloi pembelian anda tu..

3 comments:

♥z@z@♥ said...

dah beli dah car seat..tp tetap kene berhati-hati jgk..apepun, klau kite dah berhati-hati tp org len plak yg melulu susah jgk kan..kene la bertawakal..moga semuanya selamat...aminnnn

mummy-aulia' said...

zaza, betul tu..apapun yg kita buat, kita kena usaha, doa, then tawakal..tak boleh tawakal semata2 je,kena ada usaha & doa dulu..beli & guna car seat tu salh satu usaha kita la..

Adlina Husaini said...

aisy sekarang ni dok sat je pastu dia kalut nak bangun berdiri weyh..risau jugak, solutionnya bawak pelan2 je..tapi bahaya sebenarnya, kita tak langgar org, org lak "cium" kita

Related Posts with Thumbnails