My Online Friends. TQ for following me =)

Friday, August 13, 2010

Hukuman mati kes buang bayi

BERITA PENUH

Tindakan dianggap cubaan bunuh boleh dipenjara 20 tahun; Polis guna ujian DNA kenal pasti ibu bapa bayi

KUALA LUMPUR: Kabinet memutuskan kes pembuangan bayi disiasat sebagai kes bunuh atau percubaan membunuh bagi memastikan perbuatan tidak berperikemanusiaan itu menerima hukuman berat. Kes bunuh disiasat mengikut Seksyen 302 Kanun Keseksaan yang membawa hukuman gantung sampai mati, manakala kes percubaan membunuh mengikut Seksyen 307 kanun sama membawa hukuman penjara maksimum 20 tahun.


Su sokong sangat kerajaan ambik keputusan camni. Tolonglah..su tak boleh bayangkan manusia apa yang sanggup bunuh anak sendiri lepas dia bersusah payah mengandungkan & bertarung nyawa melahirkan anak tu. Kenapa sampai sanggup membunuh?? Mana pergi sifat kemanusiaan, perasaan kasih dan sayang dalam diri kita?Tak takut kah kita dengan balasan Allah di Akhirat kelak? Di dunia kita mungkin akan terlepas, tapi di Akhirat sana, takde sorang manusia pun yang akan mampu mengelak hukuman Allah.

Su merayu, kalaulah kita kenal/tahu mana-mana perempuan yang terlanjur dan hamil, janganla kita menjauhi mereka. Berdampinglah dengan mereka, atau sekurang-kurangnya bantulah mereka dengan menghantar mereka ke tempat2 yang khusus untuk mereka. Banyak NGO yang sanggup membantu mereka. Malah orang2 perseorangan pun ramai yang sanggup mengambil anak itu sebagai anak angkat. Janganlah anak itu menjadi mangsa kepada kesalahan yang kita lakukan.


YA ALLAH, KAU BERIKANLAH PETUNJUK & HIDAYAH MU KEPADA SEMUA UMAT ISLAM DI DUNIA INI. JANGANLAH KAU PALINGKAN MUKAMU DARI KAMI, & JANGANLAH KAU PENUHKAN HATI KAMI DENGAN TITIK-TITIK HITAM SEHINGGA KAMI TIDAK MAMPU MEMBEZAKAN BAIK & BURUK SESUATU PERKARA. KAU LINDUNGILAH UMAT NABI MU INI YA ALLAH.KAU LINDUNGILAH ANAK-ANAK KECIL YANG TIDAK BERDOSA INI. LIMPAHKANLAH RASA KASIH SAYANG KEPADA IBU YANG MELAHIRKANNYA SEHINGGA IBU ITU TIDAK AKAN SANGGUP UNTUK MENCELAKAI ANAKNYA.YA ALLAH, AKU MEMOHON PADAMU DENGAN SEPENUH HATIKU.MAKBULKANLAH DOA HAMBAMU INI..


1 comment:

♥z@z@♥ said...

ye sokong..ingat senang ke nak mengandung, bersalin pastu sesuka hati jek g buang..Ya Allah..

Related Posts with Thumbnails