My Online Friends. TQ for following me =)

Monday, July 19, 2010

Operasi menyusun EBM & men'defrost' deep freezer

Dah lebih 3 bulan su beli deep freezer ni. (enchek husband yg beli sebenarnya..hehe)Beli masa dalam pantang lagi sbb masa tu dok dengan mak, pt ais mak dah tak muat nk simpan stok EBM su.
So lepas 3 bulan, bahagian tepi deep freezer tu pun dah mula ada ais2 beku..so semalam, su & husband membuat operasi men'defrost'kan deep freezer tu & sekaligus, menyusun EBM stok yang ada..
 my ebm stocks from february-July 2010 (sebelum dikemas)
 Stok bulan 2 terpaksa dibuang (walaupun belum 6 bulan, tp su x confident nak guna sbb sebelum su simpan dlm DF, su simpan dlm freezer dekat sebulan. So su rasa itu disebabkan itu, susu2 ini tak boleh tahan sampai 6 bulan)
 Aulia' merengek2 bila kena tinggal sorang2 kat depan. So amik toto, bentangkan kat dapur, n bermain-mainlah aulia' seorang diri kat toto tu..hihiii..
 proses menyimpan & mengasingkan stok EBM mengikut bulan. (1-15hb 1 plastik, 16-30/31 hb 1 plastik utk stiap bulan)


Deep freezer saya yang telah siap di'defrost' dan EBM yang telah siap disusun mengikut sistem First In First Out (FIFO). YEAYYY!!!

Special Thanks to en.husband tercenta..  I LURVE U LA SAYANG..hehee..
p/s:gambar en.husband mencuci deep freezer tak leh publish..semuanya kena censored..auuuwww

4 comments:

Anonymous said...

hehehhe...kak yus ingatkan kalau susu2 tu dah defrost tak leh masuk Deep Freezer balik sebab dah cair n dah kena suhu bilik...rupanya boleh ek? hehheeh...kak yus jarang ada EBM banyak2 n selalunya mcam su tau direct feeding saje.....caiyok su!!!

mummy-aulia' said...

kalau dah cair sepenuhnya memang tak leh simpan balik kak yus..tapi semalam su keluarkan sekejap je.susu tu tak sempat cair sepenuhnya pun.sebab tu boleh simpan balik.. :)

ayu said...

su : kebetulannya...ayu pun baru2 ni defrost deep freezer...hehe.. blh tgk kat blog ayu ye.. moga usaha kita sama2 berjaya ye su..

Anonymous said...
This comment has been removed by a blog administrator.
Related Posts with Thumbnails