My Online Friends. TQ for following me =)

Tuesday, July 13, 2010

Nak pi kursus ni..cukup ke stok susu utk Aulia'??

ermm..camna nak kira yer?
ok, su akan berkursus selama lebih kurang 6 bulan (lebih kurang 186 hari)
Sekarang ni su bekalkan Aulia' 7 botol x 4oz  susu.
Balik rumah, aulia' direct bf lebih kurang 4 kali (xtermasuk sesi comfort sucking time dia tgh mamai2 tdo).
So satu hari aulia minum lebih kurang 11kali, 4 oz per session (lebih kurang je la..)
Satu hari = 11x4oz = 44oz
186 hari = 11x186 = 2046 botol, x 4oz = 8184oz!!
Maksudnya, su kena siapkan 2,046 botol susu berisi 4oz sebagai bekal aulia' selama su berkursus!!

Ok2..bawak bertenang..kita kira lebih detail yer..
su dijangka mula berkursus bulan Oktober. (katakan start 18 Oktober 2010) Hari ni dah 13 Julai 2010. Jadi, su ada lagi lebih kurang 3 bulan (95 hari) untuk kumpul stok.
Sekarang ni biasanya su dapat simpan 2 botol sehari. 2 x 95 = 190 botol.
huhu..su masih perlukan lagi 1856 botol!! (su MESTI cek berapa botol yang ada kat rumah sekarang ni!!)

Tapi, kena la ambil kira jugak sepanjang kursus tu nanti ada mingu yang su cuma ada kelas saja & masih ada masa utk pam & simpan.(tapi kenalah su mintak tolong dgn org kafe, tumpang freezer dia. ataupun 2/3 hari sekali, encik husband terchenta kenalah datang utk ambil stok susu tu..heheh)

Cabaran terbesar masa kursus tu nanti sebenarnya ialah mcm mana su nak maintain pumping session at least 8 times per day. Masa kelas mungkin tak susah sangat. Tapi masa modul luar la yang susahnya. Hmm..most of de time mungkin kena perah & buang je susu tu. Takpe,yang penting kena kosongkan jugak breast supaya production tak berhenti terus.

Wahai puan suhaili, sila rajinkan diri mengepam & simpan stok dari sekarang yer..

4 comments:

AlongAzrina said...

Cik Suhaili, cuba upkan pengambilan alfafa kpd 4 biji dulu. Kena istiqamah mkn suplemen ni kalau tak hasil tak nampak pun.

umialya said...

1'st, bawa bertenang, Insya Allah.. moga dipermudahkanNya

mummy-aulia' said...

along & umialya, thanx atas advise tu.insyaAllah, masih bertenang lg ni.(tp bertenang2 tu yg xtringat nk pulun buat stok tu..hihi)..tp mmg sdh mengenangkan aulia' nnt.xdptla nk comfort sucking lg masa tu..hm. :( cian dia

Adlina Husaini said...

hopefully kita akan sidang yang sama sampai habis course so aku leh tulun hang cover apa yang patut masa sesi mengepam hehe ^_^

Related Posts with Thumbnails