My Online Friends. TQ for following me =)

Monday, June 28, 2010

Jalan-jalan @ IOI Mall

Semalam gi jenjalan kat IOI Mall, Puchong.. Lama giler tak gi sana. Dah tambah wing  rupanya.. OH!!sungguh mummy ini ketinggalan ketapi..hehehe..
Pergi kedai daiso..konon2 nak carik cooler bag, tapi xde yang besar..huhu..beli chillers 1.ok la kan..murah je..rm5.hik hik..ambik punya ambik punya ambik, last2 masa nak bayar, rm110!! wah!!  terlebih sudah. sedar tak sedar, 22 barang su beli kat kedai daiso tu sahaja. heheh.. tapi terlupa plak nak ambik gambar hasil rembatan semalam.. :P

Ok..enjoy pic of me babywearing aulia'. 





p/s : obvious kan, merah2 kat pipi aulia'? huhu..sedih betul tgk pipi dia yg tak gebu cam baby lain tu.. :(
pipi dia kejap ok, kejap merah sangat. Hmm..skang ni su tgh makan supplemen yang katanya bagus utk org yg berkulit sensitif. Harap2 berkesan lah untuk aulia'.. Doakan yer ibu2..

Friday, June 25, 2010

Breastfeeding & Guilt

Artikel ni su jumpa kat kellymom.com. Su rasa artikel ni menarik & patut kita fikir-fikirkan..Ia mengenai pendapat sesetengah pihak yang tidak mahu terlalu menghebahkan mengenai kebaikan penyusuan susu ibu kerana khuatir ibu-ibu yang tidak menyusukan anak mereka dengan susu badan akan merasa bersalah kerana tidak berbuat demikian. Artikel yang agak panjang, tapi su boldkan part2 yang menarik untuk dikongsi..

Breastfeeding and Guilt

Written by Jack Newman, MD, FRCPC
(revised January 2000)

One of the most powerful arguments many health professionals, government agencies and formula company manufacturers make for not promoting and supporting breastfeeding is that we should "not make the mother feel guilty for not breastfeeding". Even some strong breastfeeding advocates are disarmed by this "not making mothers feel guilty" ploy.
It is, in fact, nothing more than a ploy. It is an argument that deflects attention from the lack of knowledge and understanding of too many health professionals about breastfeeding. This allows them not to feel guilty for their ignorance of how to help women overcome difficulties with breastfeeding, which could have been overcome and usually could have been prevented in the first place if mothers were not so undermined in their attempts to breastfeed. This argument also seems to allow formula companies and health professionals to pass out formula company literature and free samples of formula to pregnant women and new mothers without pangs of guilt, despite the fact that it has been well demonstrated that this literature and the free samples decrease the rate and duration of breastfeeding.
Let's look at real life. If a pregnant woman went to her physician and admitted she smoked a pack of cigarettes, is there not a strong chance that she would leave the office feeling guilty for endangering her developing baby? If she admitted to drinking a couple of beers every so often, is there not a strong chance that she would leave the office feeling guilty? If a mother admitted to sleeping in the same bed with her baby, would most physicians not make her feel guilty for this even though it is, in fact, the best thing for her and the baby? If she went to the office with her one week old baby and told the physician that she was feeding her baby homogenized milk, what would be the reaction of her physician? Most would practically collapse and have a fit. And they would have no problem at all making that mother feel guilty for feeding her baby cow's milk, and then pressuring her to feed the baby formula. (Not pressuring her to breastfeed, it should be noted, because "you wouldn't want to make a woman feel guilty for not breastfeeding".)
Why such indulgence for formula? The reason of course, is that the formula companies have succeeded so brilliantly with their advertising to convince most of the world that formula feeding is just about as good as breastfeeding, and therefore there is no need to make such a big deal about women not breastfeeding. As a vice-president of Nestle here in Toronto was quoted as saying "Obviously, advertising works". It is also a balm for the consciences of many health professionals who, themselves, did not breastfeed, or their wives did not breastfeed. "I will not make women feel guilty for not breastfeeding, because I don't want to feel guilty for my child not being breastfed".
Let's look at this a little more closely. Formula is certainly theoretically more appropriate for babies than cow's milk. But, in fact, there are no clinical studies that show that there is any difference between babies fed cow's milk and those fed formula. Not one. Breastmilk, and breastfeeding, which is not the same as breastmilk feeding, has many many more theoretical advantages over formula than formula has over cow's milk (or other animal milk). And we are just learning about many of these advantages. Almost every day there are more studies telling us about these theoretical advantages. But there is also a wealth of clinical data showing that, even in affluent societies, breastfed babies, and their mothers, incidentally, are much better off than formula fed babies. They have fewer ear infections, fewer gut infections, a lesser chance of developing juvenile diabetes and many other illnesses. The mother has a lesser chance of developing breast and ovarian cancer, and is probably protected against osteoporosis. And these are just a few examples.
So how should we approach support for breastfeeding? All pregnant women and their families need to know the risks of artificial feeding. All should be encouraged to breastfeed, and all should get the best support available for starting breastfeeding once the baby is born. Because all the good intentions in the world will not help a mother who has developed terribly sore nipples because of the baby's poor latch at the breast. Or a mother who has been told, almost always inappropriately, that she must stop breastfeeding because of some medication or illness in her or her baby. Or a mother whose supply has not built up properly because she was given wrong information. Make no mistake about itラhealth professionals' advice is often the single most significant reason for mothers' failing at breastfeeding! Not the only one, and other factors are important, but health professionals often have influence and authority far beyond their knowledge and experience.
If mothers get the information about the risks of formula feeding and decide to formula feed, they will have made an informed decision. This information must not come from the formula companies themselves, as it often does. Their pamphlets give some advantages of breastfeeding and then go on to imply that their formula is almost, well, between us, actually, just as good. If mothers get the best help possible with breastfeeding, and find breastfeeding is not for them, they will get no grief from me. It is important to know that a woman can easily switch from breastfeeding to bottle feeding. In the first days or weeksラno big problem. But the same is not true for switching from bottle feeding to breastfeeding. It is often very difficult or impossible, though not always.
Finally, who does feel guilty about breastfeeding? Not the women who make an informed choice to bottle feed. It is the woman who wanted to breastfeed, who tried, but was unable to breastfeed who feels guilty. In order to prevent women feeling guilty about not breastfeeding what is required is not avoiding promotion of breastfeeding, but promotion of breastfeeding coupled with good, knowledgeable and skillful support. This is not happening in most North American or European societies.


p/s: pesanan su buat ibu-ibu yang tidak berjaya menyusukan anak dengan susu sendiri, jangan putus asa. Tanamkan azam dalam diri untuk breastfeed anak yang seterusnya. Lengkapkan diri dengan ilmu2 tentang penyusuan susu ibu. Join Support Group Meeting (SGM), tanya dengan kawan-kawan yang berpengalaman dan banyakkan berdoa semoga Allah permudahkan niat kita. InsyaAllah, su percaya semua ibu mampu menyusukan anaknya kalau kita betul-betul berusaha. Tapi seandainya kita dah sedaya mungkin berusaha dan masih gagal, maka terimalah itu sebagai ketentuan Allah. Pasti ada hikmah di sebaliknya..

Sekian, salam sayang dari su.. :)  

ENJOY PARENTING & ENJOY BREASTFEEDING!!

Wednesday, June 23, 2010

Sempat intai-intai je.. :p

 Esok penilaian pensijilan semula 5's kat Kementerian Kewangan..
Hari ni petang-petang ni baru sempat nak buat kerja hakiki..
Dari pagi asyik dok buat benda2 untuk 5's je..huhu..
Banyak yang nak diceritakan, tapi tak berkesempatan. Harap ibu-ibu semua tak serik  melawat ke blog su yang asyik bersawang ni..hihi.. Nanti bila ada masa terluang su buat entry baru ok..

Tuesday, June 15, 2010

Tag Mengenai Penyusuan Susu Ibu

Tag ini dari blog Ayu. Su terbaca dari blog  ibudhani dan terasa berminat pulak nak share cerita penyusuan susu ibu Su. Jadi, jom kita jawab soalan-soalan di bawah ini..

  1. Apakah yang anda faham mengenai Penyusuan Susu Ibu?
    - bayi diberikan susu ibu sahaja, dari lahir sehingga berusia 6 bulan. Bermula usia 6 bulan, bayi boleh diperkenalkan dengan makanan tambahan, & pemberian susu ibu diteruskan sehingga bayi berusia sekurang-kurangnya dua tahun. (jangan terkejut, ada ibu yg menyusukan anaknya secara ekskluif sehingga anak berusia dua tahun)
  2. Berapa lamakah anda menyusukan anak anda? 
    -Aulia' lahir pada 26 Januari 2010 dan su mula menyusukan dia sejak hari pertama dia dilahirkan. Hari ini 15 Jun 2010, jadi su dah menyusukan Aulia' selama 4 bulan 20 hari. (huhu..baru lagi..lama lagi nak sampai 2 tahun tu..harap2 su berjaya)
  3. Dimanakah anak anda dilahirkan ? Adakah di Hospital Rakan Bayi ? Apakah yang anda faham mengenai Hospital Rakan Bayi?
    -Aulia' lahir di Hospital Putrajaya. Ya, hospital ini adalah Hospital Rakan Bayi. Tapi pendapat peribadi su,  su tak puas hati! Sepatutnya staf hospital tu berikan bayi pada su untuk disusukan within 1 hour after delivery, tapi anak su hanya diletakkan di katil bayi sebelah katil su. Langsung tiada staf hospital yang datang untuk bagi aulia' kat su,& ajar su camne nak susukan aulia'. Su lahirkan aulia' pukul 2.30pm, lepas dah masuk wad (dlm pukul 5 lebih) baru su berpeluang untuk susukan Aulia'.
  4. Apa yang anda tahu mengenai 1 jam pertama selepas dilahirkan & "rooming in"?
    - 1 jam pertama selepas dilahirkan, bayi sepatutnya diberikan pada ibunya untuk disusukan. Rooming in ialah di mana ibu & anak diletakkan di dalam bilik yang sama untuk memudahkan si ibu menysukan anaknya secara 'direct feeding'. Ini penting sebab di awal kelahiran, ada bayi yang tak pandai menghisap puting. jadi ibu perlu kerap 'offer' puting pada bayi, supaya bayi boleh belajar menghisap puitng & kedua-dua ibu & bayi boleh praktis cara pelekapan yang betul.
  5. Ceritakan pengalaman penyusuan anda dalam tempoh 3 hari selepas anda melahirkan bayi anda.
    -alhamdulillah, su tidak mengalami sebarang masalah besar pada 3 hari pertama tersebut. Susu su ada, cukup untuk aulia'. Masa aulia' jaundis & terpaksa ditahan di wad, su pam susu & bekalkan untuk dia setiap hari. Cuma masa minggu2 terawal tu su mengalami nipple crack di breast kiri. Sakitnya yang amat sangat membuatkan su fobia nak bagi aulia' bf dengan breast kiri tu, & akibatnya, susu su kat situ tersumbat. Sakit sangat2. Pam pun dapat sikit je sedangkan B memang dah bengkak sangat. Sampai su tuam dengan kobis & ice pack untuk kurangkan bengkak. Akhirnya, su gagahkan jugak bagi Aulia' hisap B kiri tu. Sakit sangat2, sampai husband & mak su dok urut2 belakang su, bahu su, bagi support kat su. Lepas aulia' hisap, baru la kurang bengkak. Untuk nipple crack tu pulak, su just sapukan susu su kat nipple, & biar dia kering sendiri. Alhamdulillah, memang berkesan.
  6. Apakah cabaran yang anda lalui sepanjang tempoh penyusuan anda?
    -nipple crack, susu tersumbat, BS yang tak pernah handle EBM, mak yang nak su ikut cara dia dulu2.. (bagi air masak kat baby). Selain tu, takde masalah rasanya. Alhamdulillah, husband, family & kawan2 su banyak menyokong su.. :)
  7. Dari manakah anda mengetahui mengenai Penyusuan Susu Ibu? Apakah sumber2 anda ?
    Blog ibu2 menyusu, web susuibu.com, kawan-kawan kat ofis.
  8. Bagaimana pula sekiranya anda bekerja selepas habis tempoh berpantang? bagaimana anda menguruskan bekalan susu anak anda?
    - setiap hari su pam 2-3 kali di ofis. (sepatutnya 3 kali, tapi su selalu pam 2 kali je.hihi..jangan ikut macam su tau). Hasil perahan hari ni, su masukkan dalam botol untuk dibekalkan ke BS esoknya..Su selalu masukkan 4oz, 4 botol. Balance yang ada su frozenkan buat stok..Aulia' minum 6 botol kat umah BS, 4 botol dari perahan kat ofis, 1 frozen EBM & 1 botol lagi su akan perah sebelum hantar aulia'. (susu yang baru diperah boleh tahan 4 jam dalam suhu bilik).
  9. Kenapa anda menyusukan anak anda ? 
    - memang dah berniat nk susukan anak su sejak mengandung lagi. masa tu, langsung tak pernah pikir pasal nak beli susu apa untuk anak. memang su sentiasa cakap yang su nak menyusukan anak su. Sebab? - Allah suruh, su sayang anak su (bonding thru direct bf) su sayang duit hehehe..sebab paling utama, TAKDE SEBAB. Su buat sebab itu yang su nak dari dulu lagi.
  10. Adakah anda merasakan penyusuan itu sangat mudah? Mengapa ?
    -susah sikit sebab su masih tak pandai nak bf in public.hehe..aulia' mudah terganggu dengan bunyi2 bising kalau time tengah menyusu. Tapi tak la susah sangat sebab sebelum keluar, su akan perah susu dulu. bila aulia' nak susu, bagi je la susu tu thru botol..sonang yer..
    ---------------------------------------------------------------------
     Sekian sahaja jawapan dari su.. Semoga ada manfaatnya dari apa yang su kongsikan ini . Doakan semoga su berjaya menyusukan anak (anak-anak??) su sehingga 2 tahun yer..terima kasih..

Friday, June 11, 2010

myMetro | Jual susu badan


Su terbaca kat metro tadi..Perihal seorang ibu muda dari London yang menjual susu badannya secara online disebabkan susu badannya yang terlalu banyak. Dia jual RM72.47 bagi 237ml (8oz lebih). Hehe..kelakar pulak rasanya.. Sebelum ni pun su ada dengar cerita orang buat keju guna susu badan & dipasarkan jugak. 
    Tapi bagi orang Islam, kita tak boleh sewenang-wenangnya menjual susu badan kita sebab ia melibatkan keturunan. Kalau seseorang bayi menyusu sehingga 5 kali kenyang dengan seorang wanita, maka anak tu dah jadi anak susuan wanita tersebut. Anak susuan ni kedudukan dia sama macam anak kandung dari segi hukum (aurat&munakahat setahu su.dari segi faraid su tak pasti). 
     Jadi untuk wanita Islam yang mengalami masalah over production macam ni, apa jalan penyelesaian yang kita boleh buat yer?nak jual tak boleh..campurkan dalam makanan untuk keluarga boleh tak agaknya yer??hihiii

DyanaMP Cloth Diaper

Assalamualaikum semua.. :-)

Su nak umumkan yang su akan mula menjual CD jenama DyanaMP (kerjasama antara Dyana & Mamapayish Shoppe), Untuk permulaan, su buat secara pre-order. Siapa yang berminat, bolehla menghubungi su yer.. Untuk booking, anda cuma perlu bayar 30% sahaja. InsyaAllah, stok akan dapat pada hujung bulan ni. ANda tak perlu risau. Kalau ada sebarang masalah & su tak dapat deliver CD anda, duit tu su akan refund in full tanpa sebarang soal. GUARANTEED!! Ok, ini corak & penerangan mengenai CD Dyana MP..


9 CORAK YANG MENARIK!!

Terdapat 2 jenis Cloth Diaper DyanaMp:

1) :.POKET STYLE .:

  • Jenis ini sama seperti DyanaCD sebelum ini. Jenis poket dengan 2 insert.
    Bahagian inner telah improve dari suede ke soft suede.

  • Terdapat ciri Leakguard di bahagian tepi CD.

  • Kelebihan DyanaMp adalah sesuai dari new born (cutting bawah jenis narrow), & sesuai sehingga 18kg (wing yang lebar & getah bahagian tepi yang panjang)

  • Harga yang lebih menjimatkan!!
PRICE: RM39/SET (2 INSERT MICROFIBER)


2) :. EASY STYLE .: new!!

  • Jenis Inovasi baru. Konsep seperti ALL IN ONE di mana bahagian inner dilekatkan dengan empat button.

  • Insert mempunyai 4 button di bahagian belakang dan akan dilekatkan terus ke bahagian inner tanpa perlu dimasukkan ke dalam poket. Terdapat 2 jenis insert iaitu jenis microfiber & jenis hemp.

  • Bahagian atas insert dilapisi dengan softsuede. Ini bagi mengelakkan daya serapan dari microfiber yang boleh menjejaskan kulit bayi.

  • Sesuai utk new born hingga baby 18kg :)
PRICE: 
RM45/SET (2 INSERT MICROFIBER )
RM49/SET (1 INSERT MICROFIBER + 1 INSERT HEMP)



Bahagian Tepi CD, mempunyai leakguard, berfungsi untuk mencegah kebocoran.
Bahagian Dalam, Easy Sytle
Terdapat button di atas inner. Insert diletakkan terus pada bahagian inner.
Kini, ber CD semakin mudah :)


Terdapat 3 Jenis Insert
Rajah 1: Insert untuk CD jenis Pokey Style. Insert ini di buat dari 80% Polyster + 20% Nylon.

Rajah 2: Insert untuk CD jenis Easy Sytle. Top layer 20% bamboo, 80% Polyster. Others layer 80% Polyster + 20% Nylon.

Rajah 3: Insert untuk CD jenis Easy Style. Di buat daripada 65% Hemp + 45% Cotton
 --------------------------------------------------------
Su sendiri tak pernah pakai CD Dyana sebelum ni. Jadi, tak boleh nak bagi review. nnt kalo su dah cuba su akan update kat cni ok..


Hubungi su sekarang!!

emel: suhaili_mz@yahoo.com
h/p:019-9507132

Saturday, June 5, 2010

Mummy Sudah Buntu sayang

Assalamualaikum...semua anda semua dalam rahmat Allah

Sebenarnya su sekadar nak berkongsi rasa dengan pembaca blog su, ibu-ibu sekalian.  Sejak Aulia' 2 bulan sampai lah sekarang, kulit dia asyik ada masalah. Sampai su pun dah naik buntu, tak tau nak buat apa dah. Awal-awal hari tu leher dia jadi merah-merah macam melecet. Ayah mertua su letak bedak aiken, 2-3 hari dah baik..(mula2 su tak nak letak bedak sebab ramai yang kata tak elok, tapi nampaknya bedak tu ok dengan aulia'). lepas tu pipi dia naik merah-merah pulak. Mula-mula su sapu bepanthen, ok..tapi lama-lama dah tak berkesan. Pergi klinik, doktor bagi krim melomet. Sekali je sapu, dah ok..Lepas tu dia kena ruam lampin. (nappy rash) pulak. Mula-mula su letak bepanthen, tak berkesan. Pastu su sapu drapolene pulak, sama jugak..huhu..masa tu su dah susah hati sangat..dah macam2 su buat, tak baik2 jugak..letak bedak dah, sapu krim pun dah, tukar pakaikan CD pun dah. tapi tak baik2 jugak.. Klinik biasa dah pergi, pakar kanak-kanak pun dah.tapi tak baik-baik jugak.Akhirnya masa Su bawak aulia' cek-up kat hospital, nurse tu cadangkan letak melomet. Dia kata kalau dah merah teruk macam tu, drapolene pun dah tak boleh.kena letak ubat steroid. Huhu..Balik rumah, su letak melomet tu kat aulia'. Su sapu sikit2 je..alhamdulillah, sekali sapu je dah nampak kesan..lepas tu, nappy rash dia dah baik, tapi naik ruam susu pulak kat pipi dia. sampai merah pipi aulia' masa tu. sedih sangat tengok pipi dia dah tak gebu macam pipi baby lain. Su search tips & petua2 kat internet, terjumpa pasal minyak kelapa dara. Cepat-cepat su beli minyak tu. Alhamdulillah, nampak berkesan. Dah kurang merah kat pipi dia. Tapi masalah lain pulak jadi sekarang ni.. :((  Peha aulia' pulak naik bijik2..risau betul su..sebelum2 ni ruam dia semuanya setakat merah2 je, tak pernah lagi jadi berbiji-biji camni. Setakat ni su masih teruskan dengan minyak kelapa dara. Selain tu, su pun cuba pantang makan. su tak makan seafood, telur, belacan. Hari ni hari kedua peha dia jadi camtu..Su harap sangat minyak ni berkesan untuk aulia'. Kalau tak jugak, kena bawak jumpa pakar kulit la pulak agaknya. Sedih sangat bila aulia' jadi macam ni.. Su tertanya-tanya, apa yang tak kena sampai satu demi satu problem kulit aulia'..Su ke yang salah??susu su ke yang buatkan aulia' jadi camni??tapi su yakin, ciptaan Allah pastinya adalah yang terbaik..Ibu-ibu, kalau anda ada petua ang belum su cuba, sudi-sudikan lah berkongsi dengan su yer..terima kasih :-)
Related Posts with Thumbnails