My Online Friends. TQ for following me =)

Monday, May 17, 2010

Pam susu, Keluar darah

Assalamualaikum semua..harap semua sehat hari ni.. :)
Sebenarnya, su nak cerita pengalaman @ masalah su menyusukan aulia'.
Semalam, masa su pam susu, su perasan ada darah keluar daripada breast kanan su. Nasib baik su terasa nak tengok. Biasanya su tak tengok pun masa mengepam..Dah jadi susu bandung dah susu su masa tu. Terkejut jugak masa tu sebab su tak ada rasa sakit pun. So su stop pam kejap, pergi buang susu yang bercampur darah tu (ada la dalam 3 oz). Pastu su sambung pam, alhamdulillah dah xde kluar darah dah. Su cek jugak nipple, kot-kot nipple su luka. Tapi takde pun..huhu..musykil gak kenapa boleh keluar darah. Melalui pembacaan ku melalui en.google, katanya sebab suction pam yang terlalu kuat. Tapi su memang dah lama guna setting suction yang sama. Ermm..harap-harap tak jadi lagi kes yang sama lepas ni.. Baba pun risau bila su cerita kat dia..(baba tengah kursus lagi kat melaka. Minggu ni minggu terakhir..yeayyyy!! xsabar nak tunggu baba balik..

Lagi satu problem, aulia' dah start nak refuse direct bf. Geram betul su. Kalau dia tengah nangis @ tengah bad mood, dia selalu tak nak direct nyusu dengan su. Nangis2 bila su masukkan puting dalam mulut dia. tapi bila bagi botol, elok je dia hisap. EEIII!! GERAM BETUL!! su takut dia dah nipple confuse..huhuu..sedangkan su guna botol MAM yang memang disarankan untuk elak nipple confusion nih. Sedih sangat2 la..Su suka bagi direct..Rasa bonding masa menyusukan tu..Su suka perasan menyusukan anak dengan susu su, direct dari breast su..damai je rasa.. 

Doakan semoga su tabah menghadapi cabaran2 dalam menyusukan anak su sehingga su berjaya menyusukan anak su sampai dia berusia 2 tahun yer..aminnn..

2 comments:

ibudhani said...

keluar darah... su x tanye expert/doktor ke?

sabar tau su... anak sy pn kdg2 cmtu siap menggeliatkan bdn...rupe2 diapers dh berat... kdg2 dia panas ke...kdg2 nyamuk geget...tu dia ngamok tu...idung trsumbat ke..

kdg2 sbb dia xmo susu pangku..bile sy susukan baring ok je dia...

mummy-aulia' said...

tak tanya pun..just cari info kat susuibu.com & blog2 bf moms.insyaAllah xde pape kot.. :)
alhamdulillah, aulia' pun dah makin nak direct bf skang ni..dia pn lg suke nyusu baring rupenyer.. :)

Related Posts with Thumbnails