My Online Friends. TQ for following me =)

Tuesday, May 4, 2010

Check-up 3 bulan


 Update : hehe..saje nk buktikan kat readers semua yang aulia' ni memang dah boleh panggung kepala dia..tengokla gambar2 ni.. :)







Puan misi, awak tak cukup pandai menarik perhatian anak saya untuk tengok awak..sebab tu dia xmau angkat kepala dia masa tu.. hihi..






Semalam bawak Aulia' gi klinik..check-up 3 bulan

Yg peliknya, nurse tu timbang dia, 5.1kg. sedangkan baru minggu lepas pi timbang kat An-Nur, doktor tu kata 5.7kg. Hmm..xkan banyak sgt drop dlm masa seminggu. Aulia' pulak meragam2 kat klinik smlm..dia mengantuk. Nurse tu nk uji aulia' dah boleh angkat kepala @ blm. Dia baringkan aulia', pegang tgn aulia', tarik. Aulia' wat derk je..huhu..sedangkan dia mmg dah boleh angkat tengkuk dia tu..Pastu nurse tu bagi dia meniarap pulak. Nak tengok aulia' dah boleh panggung kepala x. Sekali lagi dia wat derk je..sibuk dok nak menjilat kain alas meja tu. haiyaaa... pastu ape lagi..membebel la nurse tu kat mummy aulia' ni.. Dia suruh su urut2 tengkuk aulia' hari2. "awak bkn ada anak lain..byk masa ada..urut la anak tu.jgn harap kat pengasuh je.pengasuh xdenye nak urut2 anak awak ni". hai yaaa..aulia' ni saje je nk bg mummy kne marah dgn nurse yer..

Tapi takpelah..mummy x risau sgt dgn perkembangan aulia'. Yang penting mummy tau aulia' sihat, aktif, ceria.. Cuma semalam aulia' xde mood nak main ngan nurse tu..kan sayang?? balik umah, maktok wat camtu ngan aulia', bkn main lg aulia' angkat bdn..kan?nak suh maktok dukung yer sayang...

Ops..ada 1 perkara yg merisaukan su..Sampai skrg rambut aulia' tak tumbuh2..dah mcm upin ipin dah..rambut byk kat tengah je..adoyaiiii.. Asal balik kampung je, mesti org cakap "laaa...tak tumbuh2 ke rambutnya". huhuuu

2 comments:

Azrina said...

Cik Suhaili, jangan dengOr ckp nurse tu huhu. Ada ke patut dia ckp camtu. Tiap anak perkembangannya tak sama. Motor skill dia tak sama, ada motor kasar ada motor halus. Dedua anak saya serba serbi lambat, meniarap 5bln, sampai 11bln duk merangkak lagi, 1thn 2 bln baru dpt berjalan tapi nak risau apa kan....semua tu Allah dah buat cantik. Kalau lepas 1thn 5bln masih tak jalan wajiblah kita risau dan refer kat paed kan. Lepas tu juz nak share apa yg saya belajar, susu cair dan pekat sebenarnya mengikut cuaca. Kalau hari sejuk, susu akan pekat(hindmilk)di mana lemak sgt byk, untuk kenyangkan bayi dan susu pekat inilah yg membantu menaikkan berat badan dan susu akan mencair(foremilk) bila cuaca panas di mana ia berfungsi sbg menghilangkan dahaga dan kandungan air dia lebih byk. Jam 12tgh mlm-6pagi digalakkan byk menyusu di mana susu kita masa itu pekat. Jgn risau jika susu pekat atau cair tapi kalau nak pekatkan susu boleh cuba SHAKLEE, amik soya atau oat.

ibudhani said...

salam, suhaili...sy yg nk beli Cd aritu (yg nk jumpe weekn ni kat gombak)...ni nk mintak email add ..nk invite besday party anak sy (comment xkan publish)so bole tgk cd sekali...manatau ade org lain berminat gak nk beli cd....

Related Posts with Thumbnails