My Online Friends. TQ for following me =)

Thursday, April 22, 2010

Term-term berkaitan breastfeeding

Oleh kerana pembaca blog su ni ramai jua yg dr kalangan org bujang @ belom ada anak, so su nak share ckit dengan anda semua, istilah-istilah & singkatan-singkatan yang sering digunakan apabila kita berbincang tentang breastfeeding (BF).
  • BM@SI - breast milk @ susu ibu
  • Expressed breast milk (EBM)-susu yang dah dipam/diperah, dan disimpan samaada dlm fridge(blh bertahan 48jam)@dibekukan dlm freezer(blh bertahan 3 bulan)
  • BP-breast pump
  • kolostrum - susu awal ibu yg akan keluar pada hari-hari pertama selepas melahirkan baby.biasanya berwarna kuning keemasan & sgt kaya dengan antibodi utk melindungi baby drpd bakteria & virus
  • foremilk/susu awal - susu yg keluar di awal2 penyusuan. mengandungi kurang lemak & lebih air urk menghilangkan haus bayi.
  • hindmilk/susu akhir - susu yang keluar di akhir2 penyusuan.mengandungi lebih lemak utk memberi tenaga kepada bayi.
  • engorgement - keadaan di mana payudara terasa mengeras (susu penuh) yang boleh menyebabkan ibu terasa tidak selesa. - ibu2 kena cepat2 pam & kosongkan breast yer..
  • latch/pelekapan - cara baby @posisi mulut bayi sewaktu menghisap Breast - proper latching penting utk memastikan bayi selesa & juga utk mengelakkan nipple ibu luka (nipple crack)
  • let-down reflex (LR) - mm..yg ni sy xpandai nk terangkan.reflex yg menyebabkan susu mengalir keluar.ada ibu yg blh rasa reflex ni, & ada yg tidak.kadang2 dengan hanya mengingati baby pun boleh menyebabkab LR berlaku. (sy slalu rasa LR ni masa baby tgh menyusu. LR sy plak biasanya strong.smpai terpancut susu..mengalir je..so sy mmg kene prepare towel sebelum nk nyusukan baby..hehehe)
  • Exclusive breastfeeding - baby hanya diberi minum susu ibu sahaja (kalau campur-campur dgn susu formula @ air, tak dikira sbg exclusive breastfeeding yer..)
  • tandem nursing - menyusukan 2 org anak serentak
Ermm..setakat yang su boleh terpikir sekarang ni, ini lah saje..kalau ada tambahan, su akan update dlm entry ni.. su masa mula2 join discussion pasal breastfeeding ni pun mmg blur je..heheh..sekarang alhamdulillah, dah faham ckit2..harap entry ni dapat membantu bakal2 ibu..

No comments:

Related Posts with Thumbnails