My Online Friends. TQ for following me =)

Tuesday, April 20, 2010

MY EBM STOCK



Inilah stok EBM su as at 19 April 2010
Stok ni since bulan 2..stok bln 1 su terpaksa buang

Ini pun lepas ditolak 18pek frozen EBM yg su bg kat anak susuan su..
Stok su langsung tak tersusun sebab buat masa skrg ni su duduk umah mak, freezer ni plak kat umah su..so selang 2@3 hari, su datang simpan frozen EBM kat umah..memang main letak je sbb nak cepat.Entah bila lah nak susun supaya senang nak apply FIFO. Tambah lagi sekarang ni su mmg tak bagi aulia' frozen EBM dah sbb setiap hari fresh EBM su mmg cukup utk buat bekal aulia' kat umah BS dia.

Tengok gambar tu..stok su dah penuh freezer dah.. hmmm..camna nak kurangkan stok yg ada yer..alhamdulillah..murah rezeki aulia'. su xnak merungut dah..su perlu buat stok banyak2 supaya bila su kena pergi kursus selama 6 bulan nnt, stok EBM su mencukupi utk Aulia'. Harap2 semua EBM su ni masih dalam keadaan baik..

So kpd sumer mommies yg breatfeed anak, rajin2la pam yer..kalau tak dapat banyak pun takpe..yang penting, susu yang ada mencukupi utk anak kita..insyaAllah..kita semua akan berjaya menyusukan anak kita secara eksklusif..

6 comments:

Anonymous said...

su, ebm tu ape?? fen, bajet

mummy-aulia' said...

ebm = expressed breast milk ie. susu badan yang sudah diperah@dipam

mash said...

sue, still bagi fresh EBM utk buat bekal aulia' kat umah BS dia? bukan ke patut FIFO baru stok EBM sue boleh recycle. just a tot...

mummy-aulia' said...

mash, masa ni dok umah mak, susah nak ulang alik amik stok ebm hari2 kat umah.dat's why tak guna stok frozen ebm tu. tapi skang dah guna dah.setiap hari su bekalkan aulia 2 frozen ebm skang ni..so skrg ni 4 fresh ebm, 2 frozen ebm & 1 ebm yang betul2 baru dipam ( x disejukkan)

mash said...

mmg kene bagi ebm fresh ke? kalau bagi yg frozen je tak boleh ke? pls advise.. mash start keje next week.. sgt sedih tak dpt direct feeding kan?

mummy-aulia' said...

mash, mmg sedih.tp agak terubat sbb kita tau, w/pun xdpt bg direct, kita masih berikan yg terbaik utk anak kita kan..
mash kena bg fresh ebm jugak.sbb frozen ebm, ada certain khasiatnya yg hilang.(tp still better dari FM).so utk pastikan baby dpt khasiat sebaiknya, kita bekalkan jugak fresh ebm hari2..

Related Posts with Thumbnails