My Online Friends. TQ for following me =)

Monday, April 19, 2010

Anak susuanku - Muhammad Hirzi Darwisy



Selamat pagi semua..14/4/2010 yang lalu, biras su dah selamat melahirkan seorang baby lelaki yg diberi nama Muhammad Hirzi Darwisy. Darwisy lahir @ 36weeks of pregnancy. Biras su terpaksa dibedah awal sebab darah tinggi dan baby kecik. Masa lahir, darwisy cuma seberat 1.7kg je..kecik kan?tapi alhamdulillah, darwisy sehat & tak perlu duduk dlm incubator.cuma dia masih ditahan di wad sehingga berat dia cukup 1.8kg.

Jumaat lepas keje su pegi melawat biras su kat umah mak mertua su. masa tu dah hari ke3 dia melahirkan, tapi susu dia masih belum keluar. Su suruh dia cuba pam guna spectra 3 su tp masih jugak tak keluar susu. Kesian dia..su boleh rasakan kekecewaan dia masa dia bercerita macam mana anak dia hisap puting dia, tp susu x keluar. Su trgkan dekat dia, mungkin susu dia lambat ada sbb darwisy x duduk dengan dia..darwisy kena tahan wad. so darwisy tak dapat hisap susu and hence, takde stimulation kat breast (B). sbb tu, w/pun baby xde, kita tetap kena pam utk stimulate kan B kita.

Sabtu, sepanjang hari su pujuk biras su utk pam susu. tapi dia diam je.su faham, dia dah almost give up. tapi su xnak give up utk pujuk dia.malam tu, su tinggalkan spectra 3 su kat dia. su pesan kat dia, pam la dlm pukul 3-4 nnt. insyaAllah masa tu biasanya ada susu..(su mmg biasa pam pukul 4 pg.so utk mlm tu, su perah susu guna tgn je..hehehe..dapat jugak lebih kurang 8oz.) Esoknya (ahad) masa su nak simpan susu dlm fridge, su nampak ada botol susu yg berisi susu dlm tu.. :D alhamdulillah, biras su dah pam & nampaknya susu awal (kolostrum) dia dah mula keluar. Hari tu jugak abg ipar su terus pegi beli spectra 3..amik complete pakej yg sebijik mcm su punya.. (",).mula2 dia pun was-was nak belanja besar utk beli pam tu..tapi bila tgk wife dia dah mula dapat keluarkan susu guna pam su, terus dia setuju nak beli..

Dan disebabkan insiden ni jugak, alhamdulillah, su dah menjadi ibu susuan kepada darwisy.. :) hasil pengepaman utk hari sabtu & ahad, semuanya su tinggalkan utk darwisy. rasanya ada lebih kurang 40oz kot..Semoga berat darwisy bertambah dengan cepat hasil minum susu badan (yg kaya dengan antiviral & mengandungi fat). & semoga biras su berjaya menyusukan darwisy.

7 comments:

nasniany said...

bg tips cner nk bykkn susu...

mummy-aulia' said...

mm..rasanya plg penting kena rajin mengepam.pam mesti ikut jadual supaya otak kita dapat signal yg time-time ni, badan kita mesti produce susu. selain tu minum byk air, & mkn yg berkhasiat. for me milo, horlicks, soya & kurma mmg bkesan utk bykkan susu.try la..n jgn lupe doa.

nasniany said...

skrg ni pkai pam jename aper e...
mksud,jenama aper yg senang kua susu.
aritu beli yg manual,punyer la payah.
langsung fed up n xpam lg..
dgr2 org ckp jenama avent tu elok.

mummy-aulia' said...

erm..su pakai spectra3.alhamdulillah, mmg ok.in fact ramai gak otai2 BF yg pakai pam ni.pasal avent tu tak tau plak sbb xpnh guna.ada org perah tgn pun blh dpt byk.yg penting kne slalu pam supaya ada stimulation..

nasniany said...

yeker...nk tnyer la,bper berat baby skrg ni eh??
pasal baby kiter samer baye...my baby 27hb mac.

lydzar said...

salam..tumpang lalu. bagusnya awk siap tinggalkan 40oz utk baby darwish.
semoga rezeki susu badan awk terus banyak :)

happy breastfeeding

mummy-aulia' said...

nas, anak sy lahir 26januari.Hari ni cukup 3 bln.Berat latest tak tau.Tapi setakat 3/4, berat dia 4.77.
lydzar: TQ & aminn

Related Posts with Thumbnails