My Online Friends. TQ for following me =)

Wednesday, April 14, 2010

Al-kisah susu yang terlebih sudaaa

Huhu..since delivered aulia' on 26th Januari 2010, i only give her breast milk. Alhamdulillah, untill now my milk is still sufficient enough for her. In fact, if other mommies are worried because of the low-supply milk, me on the other hand is worry because of the over-supply. I even have to buy a deep freezer just to keep my breast milk. Imagine, aulia' is not even 3 months old yet, but my deep freezer & freezer are already full with my breast milk.

And my poblem skrg ni, dah tak tau mana nk simpan EBM(expressed breast milk) yg dah berlambak tu. In fact, su terpaksa buang stok bulan 1 sbb dah xde ruang dlm DF tu.. :( su pun dah jadi malas nak pam sekarang ni sbb dok pikir apa nak buat dengan EBM yang dah ada tu. Sekali pam su boleh dapat more than 10 oz. (double pumping). Kalau su pam mcm mana yg disyorkan which is 3 x kat ofis, su boleh dapat 30 oz. Itu tak termasuk lagi dengan hasil pam kat rumah pulak.. Oh..if only i could sell my milk..hahahah.. Sedangkan aulia' cuma minum 15 oz je kat rumah pengasuh dia..Susu su masih banyak, jadi seboleh mungkin su bekalkan aulia' dengan fresh EBM everyday. Tapi kalau mcm tu, tak terguna la stok2 EBM su..kang terpaksa buang gitu je bila dah expired..sayangnyerrrrr :( Ada tak sapa-sapa yang ada idea camna caranya supaya stok EBM yang lama-lama ni boleh digunakan & tak terbuang camtu je? Kalau ada, sudi2la share dengan su yer...

3 comments:

Adlina Husaini said...

meh aku bagi kat aisy..boleh dak eh??

mummy-aulia' said...

boleh2..hehehe..xjd anak susuan kan, kalo setakat bg 1x je..anak susuan kena 5/6 kali kenyang kan??

Adlina Husaini said...

ish jangan bagi jadi anak susuan..nanti depa tak leh kawen hehehe

Related Posts with Thumbnails